Skip to main content

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις ΟΗΕ για επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου

Το σύστημα προμήθειας τροφίμων της Ουκρανίας επιδεινώνεται ραγδαία, θέτοντας σε κίνδυνο τους πολίτες, οδηγώντας ολοταχώς μια παγκόσμια κρίση με τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ρωσική εισβολή διαταράσσει την ικανότητα της Ουκρανίας να μεταφέρει προμήθειες τροφίμων εντός και εκτός της χώρας, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο.

«Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της χώρας καταρρέει», δήλωσε ο Jakob Kern, συντονιστής έκτακτης ανάγκης του WFP για την Ουκρανία, σε μια ενημέρωσ.

Η Ουκρανία θεωρείται από καιρό το καλάθι άρτου της Ευρώπης, παράγοντας δημητριακά και βρώσιμα έλαια από καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος. Η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί κατά 24% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, ωθώντας τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ και πιέζοντας τα έθνη που βασίζονται σε σιτηρά από την Ουκρανία.

«Με τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σε υψηλό όλων των εποχών, το WFP ανησυχεί για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο Kern.

Πριν από τον πόλεμο, το WFP αγόραζε τις μισές προμήθειες σιταριού από την Ουκρανία. Ο Λίβανος είναι μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ουκρανικές προμήθειες, είπε ο Kern, καθώς προμηθεύεται περισσότερο από το 60% του σιταριού του από την Ουκρανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr