Skip to main content

Ο ΟΗΕ καλεί τη Μόσχα να μην προβεί σε αντίποινα σε βάρος της Οβσιανίκοβα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η αντιπολεμική διαδηλώτρια, η οποία διέκοψε το δελτίο ειδήσεων που μεταδιδόταν ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας Channel One, δεν θα τιμωρηθεί.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «χουλιγκανισμό» την ενέργεια της διαδηλώτριας Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία στάθηκε πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων με ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο», για να διαμαρτυρηθεί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και φώναζε συνθήματα κατά του πολέμου.

Η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν πως η Οβσιανίκοβα «δεν θα υποστεί αντίποινα για την άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης».

Όπως έγραφε νωρίτερα το naftemporiki.gr η Μαρίνα Οβσιανίκοβα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εκτίσει 15 χρόνια στη φυλακή, λόγω της αντιπολεμικής της δράσης. Αυτό προβλέπει ο νέος ρωσικός νόμος, που ποινικοποιεί αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ψευδείς πληροφορίες» με στόχο τον ρωσικό στρατό.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr