Skip to main content

4 σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι και το μέλλον της Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 20ή μέρα, με τις διαπραγματεύσεις να μην έχουν δείξει ακόμα σημάδια προόδου. Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν ουκρανικές πόλειες, καταλήγοντας σε απώλειες αμάχων και ισοπέδωση υποδομών. Παράλληλα, πάνω από 2,8 εκατ. άμαχοι έχουν πλέον εγκαταλείψει τη χώρα ενώ εκατομμύρια ακόμη παραμένουν εγκλωβισμένοι. Πόλεις όπως το Χάρκοβο, η Μαριούπολη και πολλές άλλες ξεμένουν από τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρισμό. Το λιμάνι της Οδησσού οχυρώνεται και το Κίεβο ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν να το περικυκλώσουν.

Στο Κίεβο παραμένει επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το πιο χαρακτηριστικό πρόσωπο της χώρας στην παρούσα φάση. Η τύχη του Ζελένσκι θα αποτελέσει επίσης μια σημαντική μεταβλητή που θα κρίνει τη συνέχεια στην Ουκρανία μετά το τέλος των μαχών.

Το gzeromedia καταλήγει πως υπάρχουν τέσσερα πιθανά σενάρια:

  • Η Ρωσία επικρατεί στο Κέβο αλλά ο Ζελένσκι γλιτώνει τη σύλληψη από τις ρωσικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα, διαφεύγει από το κατεχόμενο έδαφος και έχοντας την αναγνώριση των περισσότερων κυβερνήσεων ως νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, ηγείται μιας εξόριστης κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον Ζελένσκι να έχει διαφύγει είτε στη μη κατεχόμενη Δυτική Ουκρανία είτε στο εξωτερικό.
  • Ο Ζελένσκι σκοτώνεται στις μάχες και γίνεται μάρτυρας της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις συλλαμβάνουν τον Ζελένσκι και η ελευθερία του καταλήγει σε διπλωματικό διαπραγματευτικό χαρτί.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να καταλάβουν το Κίεβο και ενισχύονται το καθεστώς του Ζελένσκι ως εθνικού ήρωα και η διεθνής εικόνα της αντίστασης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγκάζεται σε αυτή την περίπτωση να διαπραγματευτεί μαζί του. 

Κάθε σενάριο εγκυμονεί μακροπρόθεσμους κινδύνους, υπογραμμίζει το gzeromedia, προσθέτοντας ότι όλα τα σενάρια εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών στο Κίεβο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr