Skip to main content

Βρετανία: Πιθανό το ετήσιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό κάθε φθινόπωρο

Υπάρχει μια «ισχυρή πιθανότητα» να χορηγούνται εμβόλια κατά του Covid κάθε φθινόπωρο μαζί με εμβόλια γρίπης για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη,  όπως δήλωσε μέλος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο καθηγητής Άνταμ Φιν είπε στο BBC ότι ήταν σημαντικό οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι να κάνουν την δεύτερη ενισχυτική τους δόση, με μια ευρύτερη διάθεση να ανακοινωθεί ένα ετήσιο εμβόλιο για το φθινόπωρο.

Ερωτηθείς εάν ο κόσμος θα μπορούσε να περιμένει ένα ετήσιο εμβόλιο, είπε: «Είναι δύσκολο να είμαστε απολύτως σίγουροι για αυτό, αλλά η κατεύθυνση της συζήτησης αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα μια ενισχυτική εκστρατεία το φθινόπωρο, που μάλλον απευθύνεται στους ανθρώπους που πιστεύουμε κινδυνεύουν περισσότερο.

«Το αν αυτό θα συνεχιστεί χρόνο με το χρόνο όπως το πρόγραμμα της γρίπης είναι ακόμα ένα ανοιχτό ερώτημα και εξαρτάται από το τι μας κάνει στο μεσοδιάστημα ο κορωνοϊός, αλλά είναι μια μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια εμβολιαστική εκστρατεία το χειμώνα, σε συνδυασμό με την εκστρατεία για το εμβόλιο κατά της γρίπης».

Ο καθηγητής Φιν είπε ότι η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί για την άρση των περιορισμών επειδή «αυτή είναι μια δύσκολη υπόθεση, δεν μπορούμε πραγματικά να προβλέψουμε το μέλλον με τόση σιγουριά».

Και πρόσθεσε: «Για να κάνουμε μια καλύτερη εικασία, πρέπει να τη βασίσουμε στα στοιχεία που έχουμε και είναι σαφές ότι όλοι μας δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε μια θέση όπου μεγάλος αριθμός ανθρώπων πεθαίνουν και εισήχθη στο νοσοκομείο.

«Και νομίζω ότι ο κόσμος έχει κάνει πολλά για να μετριάσει τη σοβαρότητα της πανδημίας με το να είναι προσεκτικός, αποφεύγοντας τη μετάδοση μόλυνσης ο ένας στον άλλο, κάνοντας εμβόλια, φορώντας μάσκες και ούτω καθεξής. Και ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν».

Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη «ζωή με τον Covid» τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας την κατάργηση των νόμων αυτοαπομόνωσης και το τέλος των δωρεάν καθολικών τεστ στην Αγγλία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg