Skip to main content

Βρετανία: Στους 14 οι νεκροί λόγω της Όμικρον

Στη Βρετανία 129 άνθρωποι νοσηλεύονται με την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού και μέχρι στιγμής 14 έχουν καταλήξει, δήλωσε την Τετάρτη στο Sky News η Βρετανή υφυπουργός Υγείας Γκίλιαν Κίγκαν.

Η Κίγκαν δήλωσε επίσης πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα διστάσει να εισαγάγει περαιτέρω περιορισμούς εξαιτίας της Covid-19, εφόσον τα δεδομένα δείξουν πως είναι απαραίτητο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι δεν θα θέσει σε ισχύ νέους περιορισμούς στην Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα, όμως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να ενεργήσει μετά.

«Δεν πιστεύουμε σήμερα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να δικαιολογηθούν σκληρότερα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα» ανέφερε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων μετά τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την παραλλαγή Όμικρον και αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση αν χρειαστεί», τόνισε.

Επτά οι ημέρες αυτοαπομόνωσης

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι από την Τετάρτη μειώνει την περίοδο αυτοαπομόνωσης COVID-19 σε επτά ημέρες από 10 ημέρες για άτομα στην Αγγλία που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ πλευρικής ροής δύο συνεχόμενες ημέρες.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) είπε ότι πρότεινε ότι μια περίοδος απομόνωσης επτά ημερών μαζί με δύο αρνητικά αποτελέσματα τεστ πλευρικής ροής είχαν σχεδόν την ίδια προστατευτική επίδραση με μια περίοδο απομόνωσης 10 ημερών χωρίς τεστ.

«Θέλουμε να μειώσουμε την αναστάτωση από τον COVID-19 στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ σε δήλωση.

Τα rapid test παρέχονται δωρεάν από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας, και μπορούν να γίνουν από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι.

Όσοι λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα self test την έκτη και την έβδομη ημέρα της περιόδου αυτοαπομόνωσής τους, με τεστ που γίνονται με διαφορά 24 ωρών, δεν θα χρειάζεται πλέον να απομονώνονται για 10 ημέρες, δήλωσε η κυβέρνηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters