Skip to main content

Μαλαισία: 14 νεκροί και 70.000 εκτοπισμένοι μετά από καταστροφικές πλημμύρες

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 70.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Μαλαισία μετά τις χειρότερες πλημμύρες στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ο στρατός μοίρασε τρόφιμα με βάρκες σε ανθρώπους που ήταν ακόμα εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Οι καταρρακτώδεις βροχές το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν πλημμύρες σε πολλές πόλεις και χωριά, αποκόπτοντας μεγάλους δρόμους. Μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Selangor, το πλουσιότερο και πιο πυκνοκατοικημένο κράτος της χώρας, το οποίο περιβάλλει την πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ. Τμήματα της πρωτεύουσας της πολιτείας, Σαχ Αλάμ, εξακολουθούσαν να βρίσκονται κάτω από το νερό την Τρίτη και στρατιώτες με βάρκες μοίραζαν τρόφιμα σε ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και στα κυβερνητικά καταφύγια.

«Το σπίτι μου έχει καταστραφεί ολοσχερώς, τα δύο αυτοκίνητά μου είναι σπασμένα», είπε ο Kartik Subramany στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτές είναι οι χειρότερες πλημμύρες ολόκληρης της ζωής μου». Έφυγε από το σπίτι του καθώς ανέβηκαν τα νερά της πλημμύρας και κατέφυγε σε ένα σχολείο για 48 ώρες πριν απομακρυνθεί με την οικογένειά του σε ένα καταφύγιο. Σε μια πολύ χτυπημένη συνοικία Shah Alam, ένας δημοσιογράφος του AFP είδε ανθρώπους απελπισμένους για φαγητό να αρπάζουν είδη από ένα κατεστραμμένο σούπερ μάρκετ.

Περισσότεροι από 71.000 εκτοπισμένοι

Μια πρώτη εκτίμηση ανέφερε επτά νεκρούς, αλλά αυξήθηκε η εκτίμηση την Τρίτη σε 14 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων οκτώ στο Selangor και έξι στην ανατολική πολιτεία Pahang, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Bernama. Αλλά αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο, με πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται.

Περισσότεροι από 71.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών, συμπεριλαμβανομένων 41.000 στο Pahang (κέντρο) και 27.000 στο Selangor, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Όσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους φιλοξενούνται σε κυβερνητικά κέντρα παροχής βοήθειας, αλλά αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που συνδέονται με πολυσύχναστα καταφύγια. Η βροχή σταμάτησε τη Δευτέρα, επιτρέποντας στους κατοίκους να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους και να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, AFP