Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Να διακοπούν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων στη Τουρκία

Το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στη Τουρκία, η ώρα της αλήθειας για τον Μπόρις Τζόνσον και οι αισιόδοξες προβλέψεις για επιστροφή της γερμανικής οικονομίας στην ανάπτυξη, είναι τα θέματα της επισκόπησης γερμανικού Τύπου.

«Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας στηρίζεται στην πρόκληση των δυτικών της εταίρων. ΕΕ και ΝΑΤΟ οφείλουν να αντιδράσουν. Και πρώτη απ΄ όλους η Γερμανία», γράφει η γερμανική Τagesspiegel σε σχόλιο με τίτλο «Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στη Τουρκία».

Η εφημερίδα του Βερολίνου διερωτάται: «Τι πρέπει να γίνει για να εγκαταλείψουν ΕΕ και Γερμανία τη συγκρατημένη στάση τους; Ο πρόεδρος Ερντογάν ονειρεύεται ένα νέο οθωμανικό κράτος και δρα σαν να ήταν σουλτάνος. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η διένεξη με την Ελλάδα και τη Κύπρο, όλα αυτά είναι μια συνεχιζόμενη πρόκληση. Μια πρόκληση την οποία αποδέχονται οι Ευρωπαίοι και η νατοϊκή συμμαχία. Και ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος. Γιατί; Χρειάζεται τα αποθέματα υδρογονανθράκων για να σταματήσει τη κρίση της τουρκικής οικονομίας και τη κατάρρευση της λίρας. Παρά τα όσα συμβαίνουν, οι εξαγωγές όπλων στη Τουρκία συνεχίζονται. Ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας τάσσεται κατά μιας διακοπής των εξαγωγών όπλων στη Τουρκία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA) τη Δευτέρα, με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θα στραφεί σε διαφορετική περίπτωση σε ρωσικά όπλα, όπως έκανε με τους S-400».

«Δεν μπορεί να υπάρξει λοιπόν τέλος στη πρόκληση;» συνεχίζει η Tagesspiegel: «Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία επιβάλλοντας γενικευμένο εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων, να παγώσει την οικονομική βοήθεια και να αναστείλει την ισχύ της Τελωνειακής Ένωσης. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν όρια. Και το Βερολίνο οφείλει να αναλάβει δράση. Δεν φθάνει ότι ο Ερντογάν έχει στρέψει τους S-400 προς την Ευρώπη και το Ισραήλ. Παράλληλα ενισχύει τις τρομοκρατικές ομάδες της Χαμάς και της Χισμπολάχ, των οποίων στόχος είναι να σβήσουν το Ισραήλ από το χάρτη. Και εδώ η Γερμανία έχει φέρει ιδιαίτερη ευθύνη, μιας και η καγκελάριος Μέρκελ έχει δεσμευθεί ότι για το Βερολίνο η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί προτεραιότητα και ο υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας δηλώνει ότι εισήλθε στη πολιτική λόγω του Άουσβιτς. Αυτά είναι δηλαδή το πλαίσιο της πολιτικής τους και ανάλογα θα πρέπει να πράξουν. Και στη περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν».

SZ: Η ώρα της αλήθειας για τον Μπόρις Τζόνσον

«Πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμη να ξεσπάσει καταιγίδα και στο επίκεντρό της βρίσκεται ένας πρωθυπουργός, του οποίου οι αδυναμίες αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Η ώρα της αλήθειας». Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες η θέση του Μπόρις Τζόνσον είναι μειονεκτική. Από το ξεκίνημα των συνομιλιών η ΕΕ διαθέτει μεγαλύτερο μοχλό πίεσης, διότι είναι η ισχυρότερη οικονομική δύναμη. Αν δεν καταφέρει ο Τζόνσον να κλείσει μια εμπορική συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, θα επιβληθούν δασμοί, θα αρχίσουν οι τελωνειακοί έλεγχοι και τα σύνορα θα γεμίσουν με φορτηγά σε αναμονή. Ο βρετανός πρωθυπουργός πρέπει επί τέλους να σταματήσει να ισχυρίζεται ότι και χωρίς συμφωνία η βρετανική οικονομία θα ανθίσει. Ήρθε πλέον η ώρα να κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε στους Βρετανούς: μια εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες».

Handelsblatt: Χρονιά ανάπτυξης το 2021

«Όταν τελειώσει ο χειμώνας και ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, τότε τίποτα δεν θα μπορέσει να σταματήσει την οικονομική ανάπτυξη», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Χρονιά ανάπτυξης το 2021». Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει: «Το ερώτημα δεν είναι το αν θα έρθει η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά το πότε. Το πόσο γρήγορα θα δούμε τη γερμανική οικονομία σε τροχιά ανόδου εξαρτάται από τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων υπαγορεύει στους κυβερνώντες τι πρέπει να πράξουν. Ο Οκτώβριος έδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι μόλις τα νέα κρούσματα ξεπεράσουν το όριο των 35 ανά 100.000 κατοίκους για επτά μέρες, η πανδημία βρίσκεται για δύο εβδομάδες εκτός ελέγχου. Η Γερμανία έχει μπροστά της ένα χειμώνα με συνεχές γενικό λοκντάουν, το οποίο θα καθυστερήσει, αλλά δεν θα αποτρέψει την επιστροφή στην ανάπτυξη. Μόνο μια μετάλλαξη κορωνοϊού, την οποία δεν μπορεί να νικήσει το εμβόλιο, θα μπορούσε να τραβήξει τη Γερμανία και τον υπόλοιπο κόσμο στη δίνη μιας διαρκούς και βαθιάς ύφεσης».