Skip to main content

Αφγανιστάν: Επαναπατρίστηκαν πρόσφυγες αφότου δεν τους χορηγήθηκε άσυλο στη Γερμανία

Τριάντα πρόσφυγες, οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία απορρίφθηκαν, έφθασαν αεροπορικώς νωρίς σήμερα το πρωί στην Καμπούλ, μετά την απέλασή τους από τις γερμανικές αρχές, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Προσφύγων και Επαναπατρισμού του Αφγανιστάν.

Η πτήση τσάρτερ αφίχθη στις 07:35 (τοπική ώρα· 05:05 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε εκπρόσωπος του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας.

Επρόκειτο για την 34η πτήση με Αφγανούς που απελάθηκαν από τη Γερμανία από τον Δεκέμβριο του 2016.

Συνολικά, έχουν επαναπατριστεί 937 αιτούντες άσυλο οι φάκελοι των οποίων δεν κρίθηκαν επαρκείς ώστε να τους χορηγηθεί διεθνής προστασία από τις γερμανικές αρχές.

Η προηγούμενη πτήση επαναπατρισμού Αφγανών από τη Γερμανία είχε γίνει τον Μάρτιο.

Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης αρχίσει να επαναπατρίζουν Αφγανούς οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκαν. Την Τετάρτη, έφθασε στην Καμπούλ αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 11 άνθρωποι που απελάθηκαν από την Αυστρία και τη Βουλγαρία.

Το ζήτημα των απελάσεων συνεχίζει να προκαλεί πολλές αντιδράσεις. Επικριτές αυτής της πολιτικής υπογραμμίζουν ότι το Αφγανιστάν συνεχίζει να είναι υπερβολικά επικίνδυνη χώρα για να επαναπροωθούνται σε αυτήν πρόσφυγες.

Οι σχεδόν καθημερινές επιθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών Ταλιμπάν και της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στοιχίζουν τη ζωή σε πολλούς αμάχους.

Παρά το ότι έχουν αρχίσει εδώ και μήνες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν, η πρόοδος είναι πολύ αργή, ενώ η κατάσταση στη χώρα της Ασίας ως προς την ασφάλεια δεν σταματά να επιδεινώνεται.

Γίνονται συχνά μάχες και διαπράττονται στοχευμένες δολοφονίες, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν ξαναρχίσει οι επιθέσεις με ρουκέτες και οι βομβιστικές ενέργειες στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των εχθροπραξιών μέσα στο 2020.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες στη χώρα. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι άλλα 5 εκατομμύρια Αφγανοί θα χρειαστούν βοήθεια το 2021 εν μέσω πανδημίας και πολέμου.

Πηγή: ΑΜΠΕ.