Skip to main content

Ο Φάουτσι υποβαθμίζει τις ενστάσεις για τη διαδικασία έγκρισης της ενισχυτικής δόσης

Ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Άνθονι Φάουτσι, προσπάθησε να απορρίψει τις ανησυχίες της Κυριακής για το αν η -στα λόγια- έγκριση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 από τον Λευκό Οίκο είχε κάποια επιρροή στη ρυθμιστική διαδικασία.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πολιτικό ζήτημα εκεί. Νομίζω ότι είναι απλά δεδομένα και στοιχεία δημόσιας υγείας », δήλωσε ο κ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, στο Fox.

Η ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων ψήφισε την περασμένη εβδομάδα τη σύσταση πρόσθετων δόσεων για ομάδες εκείνων που έλαβαν εμβόλια είτε Moderna είτε Johnson & Johnson.

Οι συστάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές και διέφεραν κάπως μεταξύ των δύο εμβολίων. Το εμβόλιο της Moderna, όπως ένα παρόμοιο που φτιάχτηκε από κοινού από την Pfizer-BioNTech, ήταν ένα πρόγραμμα δύο δόσεων, ενώ το J&J είναι μονοδοσικό.

Μερικοί από τους εμπειρογνώμονες του FDA προβληματίστηκαν από τον όγκο των δεδομένων – ή την έλλειψή τους – που παρουσίασαν οι εταιρείες για να διαμορφώσουν τις συστάσεις τους αυτήν την εβδομάδα, αν και οι ενδοιασμοί δεν τους εμπόδισαν τελικά να υποστηρίξουν τους ενισχυτές.

Ο κ. Φάουτσι είπε στο δίκτυο ότι τα δεδομένα που συνελέγησν στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, κυρίως στο Ισραήλ, δείχνουν την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις για την αποτροπή της εξασθενημένης προστασίας από τον θανατηφόρο κορωνοϊό. Είπε ότι μια κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η προσπάθεια να πείσουμε τους δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα που δικαιούνται να κάνουν το εμβόλιο αλλά δεν το έχουν κάνει ακόμη για να το κάνουν.

«Όπως έχουμε δει στο παρελθόν με άλλα κύματα που έχουμε περάσει, υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης», δήλωσε ο Άνθονι Φάουτσι.

Ο κ. Φάουτσι αρνήθηκε επίσης να αντιμετωπίσει άμεσα την αντίθεση του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ και άλλων εκλεγμένων αξιωματούχων των Ρεπουμπλικανών σχετικά με τις απαιτήσεις εμβολιασμού που επέβαλε η κυβέρνηση ή οι ιδιωτικές εταιρείες. Ωστόσο, το πρότεινε «από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, αυτό είναι πραγματικά ατυχές».

Είπε ότι καταλαβαίνει από πού προέρχονται αυτοί οι αξιωματούχοι από την άποψη ότι είναι επιφυλακτικοί για την καταπάτηση της ατομικής ελευθερίας και αυτονομίας, «αλλά όταν βρίσκεστε σε κρίση δημόσιας υγείας, μερικές φορές ασυνήθιστες καταστάσεις απαιτούν ασυνήθιστες ενέργειες».

«Δεν ζούμε σε κενό ως άτομα. Ζούμε σε μια κοινωνία και η κοινωνία πρέπει να προστατεύεται », είπε ο κ. Φάουτσι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico