Skip to main content

Με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συνεδριάζει σήμερα η G20

Με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, συνεδριάζει σήμερα διαδικτυακά η ομάδα των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου(G20).

Η συνεδρίαση έχει πρωτίστως πολιτική σημασία, αφού θα είναι η πρώτη φορά που οι χώρες της G20 θα συναντηθούν για να συζητήσουν ένα τόσο λεπτό ζήτημα- από την Κίνα ως Ολλανδία, τη Ρωσία και την Ινδία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την τηλεδιάσκεψη συντονίζει η ιταλική προεδρία της G20 και προσωπικά ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Στη σύνοδο θα μετάσχουν περίπου τα δύο τρίτα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ανήκουν στη G20: θα μετάσχει ο Τζο Μπάιντεν αλλά όχι ο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα εκπροσωπείται από τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών. Θα δώσει το παρών επίσης ο πρόεδρος της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι αλλά όχι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ούτε ο Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά ένας αναπληρωτής υπουργός θα μιλήσει για τη Μόσχα.

Στην ατζέντα της συνόδου είναι η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν.
Στη σύνοδο των G20 θα μετάσχει και το Κατάρ, το οποίο φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αμερικανών και των Ταλιμπάν τους τελευταίους μήνες.

Δεν θα υπάρχει ένα δεσμευτικό έγγραφο , υπογεγραμμένο από τα κράτη, αλλά μια συμφωνημένη γραμμή δράσης, με δεσμεύσεις και υποσχέσεις, τα οποία στη συνέχεια θα συνοψιστούν σε ένα είδος πρακτικών της προεδρίας που θα απεικονιστούν από τον Μάριο Ντράγκι στο τέλος της συνόδου κορυφής.

Θα συζητηθεί επίσης η συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μαζί με την ατομική βοήθεια των κυβερνήσεων, για τη δημιουργία συγκεκριμένων έργων για την ενίσχυση του αφγανικού πληθυσμού.

Στη συνέχεια θα συζητηθεί το κεφάλαιο της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα. Σε αυτό το θέμα, ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο της συζήτησης θα αφιερωθεί στην καταπολέμηση της παραγωγής οπίου και της διακίνησης ναρκωτικών.