Skip to main content

ΗΠΑ: Πόσο πιστοί στον Τραμπ παραμένουν οι Ευαγγελικοί;

«Η χριστιανοσύνη σήμερα» (Christianity Today) είναι ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά των Αμερικανών Ευαγγελικών. Οι Ευαγγελικοί είναι ένα συντηρητικό θρησκευτικό ρεύμα, το οποίο αποτελεί το ένα τέταρτο του αμερικανικού πληθυσμού και οι οποίοι στήριξαν στην μεγάλη πλειονότητά τους τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016. Σήμερα ωστόσο, τρία χρόνια μετά, το συγκεκριμένο περιοδικό αποφασίζει να βγει από το περιθώριο της πολιτικής επικαιρότητας και να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου.

«Τα γεγονότα σε αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν χωράνε καμία αμφισβήτηση», σημειώνει σε άρθρο του ο αρχισυντάκτης Μαρκ Γκάλι. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει την πολιτική εξουσία του για να αναγκάσει έναν ξένο ηγέτη να παρενοχλήσει και να δυσφημήσει έναν από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Δεν πρόκειται μόνο για παραβίαση του Συντάγματος. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ζήτημα ηθικό», υπογραμμίζει ο Γκάλι.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη περιοδικού, οι δημόσιες ακροάσεις κατέστησαν σαφέστατη την κατάχρηση εξουσίας από τον Τραμπ για προσωπικό του όφελος με τρόπο που δεν είχε κάνει η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ. «Οι ακροάσεις φώτισαν τις ηθικές ελλείψεις του προέδρου. Αυτό βλάπτει το θεσμό της προεδρίας, βλάπτει τη φήμη της χώρας μας και βλάπτει το πνεύμα αλλά και το μέλλον του λαού μας», υπογραμμίζει ο Γκάλι. Και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο Τραμπ  

Την Τετάρτη, έπειτα από την έρευνα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη. Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τους Αμερικανούς διχασμένους επί της διαδικασίας, ενώ σταθερή φαίνεται να παραμένει επίσης η άποψή τους για τον πρόεδρο.

Η ευαγγελική ψήφος ωστόσο κρίνεται υψίστης σημασίας για την παραμονή του στον Λευκό Οίκο. Το 2016, ο Τραμπ είχε εξασφαλίσει το 80% της ευαγγελικής ψήφου. Σε αυτό είχε παίξει σημαντικό ρόλο η στάση του σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά και απέναντι στην Άγκυρα.

Το άρθρο του Γκάλι ωστόσο, το οποίο απευθύνεται σε μία μεγάλη μερίδα των Ευαγγελικών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στήριξη το 2016. Ο ίδιος ο Τραμπ «έχει αναγνωρίσει ανήθικες πράξεις του στον κόσμο των επιχειρήσεων και στις σχέσεις του με τις γυναίκες, για τις οποίες συνεχίζει να είναι υπερήφανος». Ο λογαριασμός του στο Twitter, που είναι γεμάτος «διαστρεβλώσεις, ψέματα και διαβολές» αποκαλύπτει «ένα σχεδόν τέλειο παράδειγμα ηθικά απολωλότος ανθρώπινου όντος που διακατέχεται από πλήρη σύγχυση», καταλήγει ο αρχισυντάκτης παρακινώντας τους αναγνώστες να θυμηθούν ποιοι είναι και ποιον υπηρετούν: «τον Κύριο».  

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian