Skip to main content

Μοσούλη: Επικίνδυνη λειψυδρία αντιμετωπίζουν 500.000 κάτοικοι

Σχεδόν 500.000 κάτοικοι της Μοσούλης αντιμετωπίζουν ελλείψεις πόσιμου νερού με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως επισήμανε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Ιράκ.

«Σχεδόν μισό εκατομμύριο άμαχοι, οι οποίοι ήδη δυσκολεύονται να βρουν φαγητό κάθε μέρα, δεν έχουν πλέον καθαρό πόσιμο νερό», προειδοποίησε η Λιζ Γκράντε σε δήλωσή της.

Η λειψυδρία «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά, τις γυναίκες και τις οικογένειες» που έχουν παραμείνει στην πόλη, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στις ιρακινές δυναμεις από τη μια και τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την άλλη.

Το δίκτυο υδροδότησης της πόλης υπέστη ζημιές από τις μάχες που διεξάγονται εδώ και έξι εβδομάδες από τον στρατό, ο οποίος υποστηρίζεται από διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ για να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από το τελευταίο μεγάλο προπύργιό τους στο Ιράκ.

Μετά την έναρξη της επίθεσης εναντίον του Ι.Κ. στις 17 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τις μάχες, αλλά περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εξακολουθούν να βρίσκονται στη μεγάλη μητρόπολη του βόρειου Ιράκ, από τους οποίους σχεδόν 600.000 στην ανατολική Μοσούλη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο