Skip to main content

Μπρετόν: «Κάτι έχει ραγίσει» στις σχέσεις Ευρώπης- ΗΠΑ

«Κάτι έχει ραγίσει» στις σχέσεις Ευρώπης- ΗΠΑ, αναφερει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν την ώρα που οι γαλλοαμερικανικές εντάσεις μετά την επίτευξη της τριμερούς συνεργασίας ασφαλείας (AUKUS) απειλούν να επεκταθούν στο εμπόριο και την τεχνολογία.

Τα σχόλια του Μπρετόν έρχονται μετά τις πιέσεις της Γαλλίας προς  τις Βρυξέλλες να αναβάλουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Πίτσμπουργκ αυτόν τον μήνα.

Μιλώντας στους Financial Times ο Μπρετόν προειδοποίησε πως «στην Ευρώπη υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι κάτι έχει χαλάσει στις διατλαντικές μας σχέσεις».

 «Είναι αλήθεια ότι ακούμε κάποιες φωνές στην Ευρώπη να λένε ότι πιθανότατα μετά από αυτό που συνέβη τους τελευταίους δύο μήνες, να είναι καλή ιδέα να επανεκτιμήσουμε όλα όσα κάνουμε και τη συνεργασία μας», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ θεωρείται  ως ευκαιρία για την ΕΕ να ενισχύσει τη συνεργασία με τη διοίκηση του Μπάιντεν σε βασικούς τομείς όπως η κατασκευή ημιαγωγών και οι προηγμένες τεχνολογίες. Αλλά ο Μπρετόν εκτίμησε ότι οι πιθανότητες για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο είναι περιορισμένες.

«Σε αυτό το Συμβούλιο υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να δούμε με σαφήνεια τι μπορούμε να φέρουμε και θα φέρουμε στις ΗΠΑ, ίσως δεν είναι πάντα σαφές τι μπορούν να μας φέρουν οι ΗΠΑ», είπε ο Μπρετόν. «Παραμένω πολύ πιστός στη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης επειδή έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα. Και αν αυτό το κοινό συμφέρον ταιριάζει με το ευρωπαϊκό συμφέρον, ναι, γιατί όχι; Αλλά πρέπει να ταιριάζει, τόνισε.

Το αίτημα του Παρισιού να καθυστερήσει τις συνομιλίες της ΕΕ με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους θα φέρει το μπλοκ σε διμερή σύγκρουση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες εάν θα προχωρήσει με τη συνάντηση, στην οποία εργάζονται οι εμπορικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Βρυξελλών εδώ και εβδομάδες.

Ο Μπρετόν, ωστόσο, αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει εάν η συνάντηση θα προχωρήσει ή όχι όπως είχε προγραμματιστεί, λέγοντας ότι ενώ κάποιοι ζητούσαν «παύση», δεν είχε «πληροφορίες» να δώσει. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε, αλλά αυτό δεν γίνεται μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις», είπε.

naftemporiki.gr