Skip to main content

Νίκη του Τραμπ με το «πράσινο» της Γερουσίας στα φορολογικά

Από την έντυπη έκδοση

Των Αγγελικής Κοτσοβού και Έφης Τριήρη

Σημαντική πολιτική νίκη για τον πρόεδρο Τραμπ -ίσως η μεγαλύτερη από τότε που εξελέγη στον προεδρικό θώκο- αποτελεί η έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Γερουσία των ΗΠΑ, δίνοντας το πράσινο φως για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα της τελευταίας 30ετίας. Απομένει το τελευταίο βήμα επικύρωσής του σε νόμο από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει σημαντική μείωση της φορολόγησης για τις επιχειρήσεις, ένα μέτρο που σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συμβάλει στον επαναπατρισμό πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Οι πολέμιοι όμως της μεταρρύθμισης προειδοποιούν ότι τα οφέλη για την οικονομία θα είναι ελάχιστα, ενώ οι αλλαγές στη φορολογία θα μειώσουν τα ομοσπονδιακά έσοδα κατά σχεδόν 1,5 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, διογκώνοντας το έλλειμμα έως και κατά ένα τρισ. δολάρια. Έντονες οι ανησυχίες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την Ευρώπη να εγείρει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το δεύτερο σώμα του Κογκρέσου με ισχνή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων, καθώς το ενέκριναν οι 51 εκ των 100 γερουσιαστών. Όλοι οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος καταψήφισαν το νομοσχέδιο, κρίνοντας ότι ευνοεί κυρίως τα ανώτερα οικονομικά στρώματα.

Ικανοποίηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει τον ενθουσιασμό του στο twitter, αναφέροντας ότι η Γερουσία αποφάσισε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στην ιστορία. Η έγκρισή του συνιστά την πρώτη νομοθετική επιτυχία για τον Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από πρόσφατες ήττες, όπως η προσπάθεια κατάργησης του Obamacare για την Υγεία.

Το νομοσχέδιο για το φορολογικό προβλέπει δραστική μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 21% από 35%. Επίσης προβλέπει μια σειρά φοροελαφρύνσεων για τους άγαμους και ζευγάρια, ωστόσο πολλές δαπάνες δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, όπως συνέβαινε έως τώρα. Οι επτά διαφορετικές φορολογικές κλίμακες παραμένουν, αλλά ευνοούνται τα ανώτερα στρώματα, καθώς ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος μειώθηκε από το 39,6% στο 37%.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και μείωση του φόρου κληρονομιάς. Σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής Urban Brookings, η μέση φοροελάφρυνση για το κατώτατο 80% των εισοδημάτων θα είναι περίπου 675 δολάρια το 2018, ενώ το ανώτερο 1% των εισοδημάτων απολαμβάνει ελάφρυνση περίπου 50.000 δολαρίων και το ανώτατο 0,1% κατά μέσο όρο 190.000 δολάρια.

Ο μεγάλος «νικητής» του νομοσχεδίου είναι οι επιχειρήσεις της Αμερικής, καθώς θα επιβαρύνονται πλέον με φορολογικό συντελεστή ανάλογο περίπου με τους συντελεστές που ισχύουν σε ορισμένες από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες, όπως η Ιρλανδία (12,5%) και ο Καναδάς (15%). Το νομοσχέδιο αλλάζει και τις φορολογικές διατάξεις για το εταιρικό εισόδημα που επαναπατρίζεται στις ΗΠΑ, που θα φορολογείται πλέον με συντελεστή μεταξύ 8% και 15,5%, αντί για 35%. Η μείωση των φορολογικών βαρών βρίσκεται στο επίκεντρο του δόγματος «Πρώτα η Αμερική», προσβλέποντας σε περισσότερες επενδύσεις σε αμερικανικό έδαφος, αύξηση μισθών, θέσεων εργασίας και, κατ’ επέκταση, ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ. Στους μεγάλους κερδισμένους και οι πλούσιοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Τραμπ.

Ανακούφιση στη Γερμανία

Την ανακούφισή τους εξέφρασαν χθες κορυφαίοι εξαγωγικοί όμιλοι της Γερμανίας, καθώς τελικά η φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ εξαιρεί τον προτεινόμενο φόρο κατανάλωσης σε ορισμένες εισαγωγές, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα προστατευτικός για το εμπόριο. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι απομακρύνει τις ανησυχίες τους για τα επιμέρους σημεία της αμερικανικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο συγκεκριμένος φόρος θα έπληττε τις προοπτικές για την Ε.Ε. και ειδικά για τους Γερμανούς εξαγωγείς σε μία περίοδο που γενικότερα η περιοχή η Ευρώπη ωφελείται τα μέγιστα από την αύξηση της ζήτησης για μεταποιημένα αγαθά που παράγει. Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό, που αντιστοιχεί περίπου στο 40% του γερμανικού ΑΕΠ, αποτελεί βασικό στήριγμα για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας και γενικότερα της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας εκτός της Ε.Ε.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την είδηση ότι ο φόρος κατανάλωσης δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στο τελικό νομοσχέδιο, όμως σημείωσε ότι το Βερολίνο θα μελετήσει ενδελεχώς το νομοσχέδιο για να διαπιστώσει τον αντίκτυπο που θα έχει στη γερμανική οικονομία και στις γερμανικές επιχειρήσεις.