Skip to main content

Β. Ιρλανδία: Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία της Λάιρα ΜακΚί

Η αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία συνέλαβε τέσσερις άνδρες στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚι το 2019.

Οι τέσσερις άνδρες, ηλικίας 19, 20, 21 και 33 ετών, συνελήφθησαν βάσει του Νόμου για την Τρομοκρατία του 2006 το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή Ντέρι και τώρα ανακρίνονται στο Μπέλφαστ.

Ο Τζέισον Μέρφι επόπτης Ντετέκτιβ της έρευνας: «Αυτές οι συλλήψεις είναι το αποκορύφωμα μιας διεξοδικής διετούς έρευνας για τη δολοφονία της Λάιρα και τα γεγονότα που προηγήθηκαν. Η τοπική κοινότητα υποστήριξε την Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης έρευνας και θέλω να τις ευχαριστήσω για τη συνεχή υποστήριξή τους.»

Ένας άνδρας, ο ο Πολ Μάκινταϊρ, 53 ετών, έχει ήδη κατηγορηθεί για τη δολοφονία. Αρνείται την κατηγορία. Ένας άλλος άνδρας έχει κατηγορηθεί για ταραχές και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με το βράδυ των πυροβολισμών.

Η 29χρονη ΜακΚί, μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες νέες δημοσιογράφους της Βόρειας Ιρλανδίας, πυροβολήθηκε καθώς παρακολούθησε ταραχές στην περιοχή Κρέγκαν στις 18 Απριλίου 2019.

Ο Νέος IRA, μια αντίπαλη ρεπουμπλικανική ομάδα, ανέλαβε την ευθύνη και ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι ο ένοπλος του είχε στόχο την αστυνομία.

Ο φόνος συγκλόνισε τη Βόρεια Ιρλανδία. Η κηδεία της μετατράπηκε σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα εθνικιστικά και συνδικαλιστικά κόμματα να σταματήσουν τη διαμάχη και να βασιστούν στο πνεύμα της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Στη δεύτερη επέτειο του θανάτου, τον Απρίλιο του 2021, η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων ξεκίνησε μια καμπάνια προτρέποντας τους μάρτυρες να παρουσιάσουν νέες πληροφορίες.

Οι διαφημιστικές πινακίδες εμφανίστηκαν στο Ντέρι με το ίδιο μήνυμα και χιλιάδες επιστολές από την οικογένεια της ΜακΚί με έκκληση για πληροφορίες παραδόθηκαν στα σπίτια της πόλης.

Παρά την αποστροφή της δολοφονίας, ο Νέος IRA και άλλες αντιφρονούντες δημοκρατικές ομάδες επέμειναν με σποραδικές επιθέσεις και εκφοβισμούς.

Σε κοινή επιχείρηση τον Αύγουστο του 2020, η αστυνομία και από τις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων έκανε έφοδο σε ακίνητα σε όλη την Ιρλανδία και συνέλαβε 10 ύποπτα μέλη του Νέου IRA.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian