Skip to main content

Ιράκ – Συρία: Προχωρεί η επιχείρηση στη Μοσούλη, διακόπηκε λόγω αμμοθύελλας στη Ράκα

Οι ιρακινές δυνάμεις προωθήθηκαν προς την αρχαία πόλη Νιμρούντ, η οποία βρίσκεται πάνω στον δρόμο για τη Μοσούλη, ενώ αμμοθύελλα σταμάτησε τις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Ράκα, προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η Νιμρούντ, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, είναι ο ένας από τους δύο αρχαιολογικούς χώρους που λεηλατήθηκαν από τους τζιχαντιστές αφότου κατέλαβαν εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι η 9η μεραρχία τεθωρακισμένων και οι μαχητές της φυλής Χασντ Αλ Ασαέρι κατέλαβαν το Αμπάς Ρατζάμπ, χωριό που ελεγχόταν από το Ι.Κ., κοντά στην αρχαία πόλη. Δεν διευκρινίστηκε εάν ο στρατός θα συνεχίσει την πορεία του προς τη Νιμρούντ, κόσμημα της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

Αμμοθύελλα

 

Περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικότερα, στην άλλη πλευρά των συνόρων, η επιχείρηση του αραβοκουρδικού συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες στηρίζονται από τις ΗΠΑ για να ανακαταλάβουν τη Ράκα, σταμάτησε λόγω ισχυρής αμμοθύελλας. «Η κατάσταση είναι επικίνδυνη γιατί δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα σε αυτή την περιοχή της ερήμου εξαιτίας της αμμοθύελλας», εξήγησε στρατιωτικός διοικητής των SDF, μιλώντας από το Αΐν Ίσα, πόλη που απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Ράκα. «Φοβόμαστε μήπως το Ισλαμικό Κράτος επωφεληθεί από την κατάσταση και εξαπολύσει αντεπίθεση», πρόσθεσε.

Από την έναρξη της επιχείρησης Οργή του Ευφράτη «καταφέραμε να καλύψουμε το ένα τρίτο της απόστασης που μας χωρίζει από τη Ράκα. Η στρατηγική μας είναι να περικυκλώσουμε τον εχθρό» εξήγησε η Τζιχάν Σεΐχ Άχμαντ, εκπρόσωπος των SDF.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο