Skip to main content

Διεθνής Αμνηστία: Η ιρακινή αστυνομία βασάνισε και σκότωσε άμαχους νότια της Μοσούλης

Βασανισμούς και δολοφονίες χωρικών από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ, νότια της Μοσούλης, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση ανέφερε ότι τα θύματα συμπεριλαμβάνουν «μέχρι έξι» άτομα που βρέθηκαν τον περασμένο μήνα στις υποπεριφέρειες Σούρα και Καγιάρα και τα οποία οι δυνάμεις ασφαλείας υποψιάζονταν ότι πρόσκεινταν στη σκληροπυρηνική τζιχαντιστική οργάνωση που το 2014 κατέλαβε ένα τρίτο του Ιράκ. «Άντρες με στολές της κρατικής αστυνομίας έχουν διαπράξει πολλαπλούς παράνομους φόνους, συλλαμβάνοντας και μετά σκοτώνοντας εν ψυχρώ κατοίκους σε χωριά νότια της Μοσούλης» δήλωσε η Λιν Μααλούφ, υποδιευθύντρια για την έρευνα στο γραφείο της οργάνωσης στη Βηρυτό.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα αλλά μέχρι στιγμής έχει ανακτηθεί μόνο ένα μικρό τμήμα της πόλης.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφει αρκετά περιστατικά που συνέβησαν στις 21 Οκτωβρίου ή σε κοντινές ημερομηνίες όταν ξεχωριστές ομάδες ανδρών κακοποιήθηκαν με καλώδια και κοντάκια όπλων προτού τουφεκιστούν.