Skip to main content

Αυστρία: Tρομοκρατική επίθεση κοντά σε συναγωγή στο κέντρο της Βιέννης

Η εφημερίδα Kronen Zeitung ανέφερε ότι ένας άνδρας ανατινάχθηκε μετά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε σε συναγωγή στο Schwedenplatz στο κέντρο της Βιέννης, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς από την επίθεση, ενώ το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ανέφερε πως ένας ύποπτος και ένας περαστικός σκοτώθηκαν από πυρά.

Με tweet η αστυνομία ανέφερε πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας από την ανταλλαγή πυρών σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, οι έξι σκηνές εγκλήματος είναι οι ακόλουθοι δρόμοι και πλατείες στο κέντρο της Βιέννης: Salzgries, Seitenstettengasse, Fleischmarkt, Morzinplatz, Graben και Bauernmarkt.

«Πυροβολισμοί στην περιοχή του κέντρου της πόλης – υπάρχουν τραυματίες – ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ από όλους τους δημόσιους χώρους και τις δημόσιες συγκοινωνίες», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24, επικαλούμενο την αστυνομία, έκανε λόγο για τουλάχιστον 7 νεκρούς από την επίθεση.

Μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ επιβεβαίωσε ότι νεκροί είναι ένας περαστικός και ένας ύποπτος που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς, ενώ 15 τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Οι επτά από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι ORF.

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο APA, ο Ερυθρός Σταυρός κινητοποίησε δέκα ασθενοφόρα και άλλα πέντε ιατρικά οχήματα έκτακτης ανάγκης.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, στις 23:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας) δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία πληροφορία ούτε για την ταυτότητα, ούτε και για τον αριθμό των θυμάτων», σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη.

Συνεργοί

Σύμφωνα με το ΟΕ24, περίπου 50 πυροβολισμοί ερίφθησαν στη μέση του δρόμου κοντά στη συναγωγή. Τα πυρά προήλθαν από πολυβόλο όπλο.

Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας με tweet του τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συναγωγή της Βιέννης ή τα γειτονικά γραφεία ήταν στόχος της ένοπλης επίθεσης, λέγοντας πως ήταν κλειστά την ώρα του συμβάντος.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητα στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και κοινοποίησε η εφημερίδα, δείχνει την αστυνομία σε δράση και ακούγονται επίσης πυροβολισμοί.

Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν “τουλάχιστον 50 πυροβολισμούς”, ενώ τραβήχτηκαν φωτογραφίες με τουλάχιστον έναν τραυματία που αιμορραγούσε στο πάτωμα μπροστά από ένα μπαρ.

Η ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα βράδυ στο κέντρο της Βιέννης πιστεύεται ότι είναι μια τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

Ο Νέχαμερ ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πιθανώς νεκροί.

Η επίθεση, τόνισε ο υπουργός, φέρεται να διαπράχθηκε από πολλούς δράστες, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πιθανώς νεκροί.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετοί δράστες, δυστυχώς, υπήρχαν και αρκετοί τραυματίες, πιθανώς και νεκροί. Οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν μακρύκαννα όπλα, οπότε αποτελούν μεγάλη απειλή», δήλωσε ο Νέχαμερ αργά το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF 1.

«Συνενώσαμε διάφορες μονάδες των ειδικών δυνάμεων, που αναζητούν από κοινού τους φερόμενους ως τρομοκράτες», σημείωσε ο Νιχάμερ, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση των διωκτικών αρχών «δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Βιέννης», διότι οι δράστες βρίσκονται «εν κινήσει», σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF.

Ο υπουργός προέτρεψε τους κατοίκους της Βιέννης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν ανοιχτούς χώρους στην πόλη, ενώ δήλωσε πως ο ίδιος μαζί με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται σε κέντρο διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση των ένοπλων επιθέσεων.

Το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24 μετέδωσε πως παράλληλα με την επίθεση, δράστες κρατούν ομήρους σε ένα εστιατόριο σε μια άλλη περιοχή στην πόλη, κάτι που δεν επιβεβαίωσε ο υπουργός.

Έκκληση στους Εβραίους να μείνουν σπίτια τους

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητα στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και κοινοποίησε η εφημερίδα, δείχνει την αστυνομία σε δράση και ακούγονται επίσης πυροβολισμοί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik, Kronen Zeitung