Skip to main content

Πέντες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες θα υποδεχθεί ο Καναδάς

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα υποδεχθεί περίπου 5.000 Αφγανούς πρόσφυγες που είχαν απομακρυνθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων από την Καμπούλ.

«Γνωρίζουμε ότι έχει να κάνει περισσότερο με τον τερματισμό των συμμαχικών επιχειρήσεων εκκένωσης», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Μάρκο Μεντιτσίνο. «Κάνουμε όλες τις διαδικασίες για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Αφγανούς που θέλουν να φτιάξουν το σπίτι τους στον Καναδά».

Ο Καναδάς απομάκρυνε περίπου 3.700 Αφγανούς από την Καμπούλ που είχαν συνεργαστεί με τις ένοπλες δυνάμεις του στο παρελθόν. Ο Καναδάς απέσυρε τους τελευταίους στρατιώτες του από το Αφγανιστάν πριν από επτά χρόνια.

Οι 5.000 πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεγκατασταθούν στο πλαίσιο ενός καναδικού σχεδίου να προσλάβει περισσότερους από 20.000 ευάλωτους Αφγανούς – συμπεριλαμβανομένων γυναικών, εργαζομένων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφων – για την προστασία τους από αντίποινα των Ταλιμπάν.

Ο Καναδάς δήλωσε ότι ελπίζει να συνεχίσει να βοηθά τους Αφγανούς που θέλουν να επανεγκατασταθούν, εφόσον οι Ταλιμπάν τους επιτρέψουν να φύγουν.

«Οι Αφγανοί με ταξιδιωτικά έγγραφα σε άλλες χώρες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με ασφάλεια και ελεύθερα έξω από τη χώρα χωρίς παρεμβολές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό σε συνέντευξη Τύπου. «Ο Καναδάς και οι σύμμαχοί του είναι σταθεροί σε αυτό το σημείο και είμαστε ενωμένοι».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters