Skip to main content

«Όχι» από Λευκωσία στο άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας

Δεν προτίθεται η Λευκωσία να συναινέσει στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Το παραπάνω δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μια ημέρα μετά τις υποσχέσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για ταχύτερη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.  με αντάλλαγμα την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε στην ΕΡΤ2 ότι «η ενταξιακή διαδικασία οποιασδήποτε υποψήφιας χώρας υπάγεται στα συμφωνημένα διαπραγματευτικά πλαίσια της Ε.Ε., υπάγεται στους θεσμούς όπως αυτοί καθορίζουν τη διαδικασία της διεύρυνσης και στις προηγουμένες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων».

«Επομένως», πρόσθεσε, «αυτήν τη στιγμή όπως είναι τα πράγματα  -και αυτά θα εξαρτηθούν με την πορεία του Κυπριακού τους επόμενους μήνες- τα κεφάλαια 23 και 24 δεν μπορούν να ανοίξουν, γιατί οι λόγοι για τους οποίους είχαν παγώσει δεν έχουν αρθεί».

«Στα κεφάλαια 23 και 24, όπως στέκουν τα πράγματα, αυτήν τη στιγμή δεν θα συναινέσουμε», διεμήνυσε. 

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ είπε την Κυριακή πως «η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα κεφάλαια 23 και 24».