Skip to main content

Ο τρόπος λειτουργίας των νευρώνων αποθήκευσης μνήμης μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Leicester και του Medical Center έφεραν στο φως της δημοσιότητας τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μα αναφορικά με την αποθήκευση εμπειριών και πληροφοριών και πως γίνεται η διαχείριση τους μέσα στο χρόνο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν διεξοδικά τους νευρώνες που βρίσκονται στον έσω κροταφικό λοβό και σχετίζονται με την μνήμη η οποία προέρχεται από γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι οι αναμνήσεις μας δημιουργούνται στον εγκέφαλο από κάποιους νευρώνες οι οποίοι δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να αποθηκεύσουν τις διάφορες εμπειρίες και πληροφορίες που δέχεται καθημερινά ο εγκέφαλος.

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι οι αλλαγές που επιδέχονται οι νευρώνες όταν συντελείται η διαδικασία της μάθησης είναι  εξαιρετικά εντυπωσιακές. Στη πραγματικότητα, όπως είπαν ο εγκέφαλος «παίρνει φωτιά» καθώς, οι σιωπηλοί νευρώνες γίνονται εξαιρετικά δραστήριοι, όταν καλούνται να ανακαλέσουν μνήμες του παρελθόντος.

Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει ώστε να εξηγηθεί καλύτερα η απώλεια μνήμης που συμβαίνει στον εγκέφαλο. Ίσως μάλιστα και να οδηγήσεις σε νέες μεθόδους για τη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών ασθενειών.