Skip to main content

Το κάπνισμα στο πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης σχετίζεται με την εμφάνιση διαβήτη στα κορίτσια

Η προγεννητική έκθεση στον καπνό αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στο παιδί, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο της μητέρας, όσο και του πατέρα συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ειδικά στα κορίτσια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Diabetes Care».

Ο Dr Vincent W.V. Jaddoe, MD, Ph.D., από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 34.453 συμμετέχοντες στη μελέτη «Nurses Health Study II», για την αξιολόγηση της διασύνδεσης τόσο της εγκύου όσο και του συντρόφου της οι οποίοι κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 στις κόρες τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους απογόνους, ανεξάρτητα από παράγοντες όπως είναι το βάρος του παιδιού στη γέννα και ο Δείκτης Μάζας Σώματος στην ενήλικη ζωή. Από τα στοιχεία που συνέλεξαν διαπίστωσαν ότι όχι μόνο το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη αλλά και το πατρικό κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ειδικά στα κορίτσια.

Ωστόσο, οι επιστήμονες, σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διερευνήσουν το ρόλο του καπνίσματος αλλά και την αντίστασης στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.