Νέα μελέτη που έγινε από το Weil Cornell Medical College της Νέας Υόρκης και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Diabetes Care», διαπίστωσε ότι η σειρά με την οποία καταναλώνουμε ένα τρόφιμο μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 11 παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι λάμβαναν μετφορμίνη για να ελέγχουν το σάκχαρό τους. Οι συμμετέχοντες μπήκαν σε νηστεία 12 ωρών και στη συνέχεια κατανάλωναν ένα γεύμα που αποτελείτο από κοτόπουλο χωρίς πέτσα, βουτυρωμένο μπρόκολο, σαλάτα, ψωμί τύπου ciabatta και 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
Την πρώτη εβδομάδα έτρωγαν αυτά τα φαγητά με την εξής σειρά, πρώτα το ψωμί μετά το χυμό, και μετά από 15 λεπτά την πρωτεΐνη και τα λαχανικά.
Μια εβδομάδα αργότερα το ίδιο γεύμα το έτρωγαν ανάποδα, πρώτα την πρωτεΐνη και τα λαχανικά και μετά το ψωμί και το χυμό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα επίπεδα του σακχάρου τους όταν κατανάλωναν πρώτα τους υδατάνθρακες και μετά την πρωτεΐνη και τα λαχανικά ήταν αυξημένα ενώ, όταν έτρωγαν πρώτα την πρωτεΐνη και τα λαχανικά ήταν πολύ χαμηλότερα.
Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες έχει μεγάλη σημασία η σειρά με την οποία ένα άτομο καταναλώνει τις τροφές του και θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες επ αυτού γιατί θα μπορούσαν να ωφεληθούν πολλοί άνθρωποι.