Μελέτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που έγινε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση για την καθιέρωση ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για το Προσδόκιμο Ζωής και Υγείας και η οποία συντονίστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη παρουσιάστηκε προχθές σε συνέδριο στη χώρα μας.
Στόχος της έρευνας είναι ο η μελέτη παραγόντων για υγιή ζωή και ο σχεδιασμός πολιτικών υγείας για την αύξηση των ετών υγιούς ζωής κατά τα έτη 2010 έως 2020.
Με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα για το έτος 2012, το προσδόκιμο ζωής των 65χρονων ανέρχεται στα 21 έτη για τις γυναίκες και στα 18,1 για τους άνδρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με το 2004 κατά 1,2 έτη και στα δύο φύλα.
Ενώ, αναφορικά με τα έτη υγιούς ζωής παρατηρήθηκε για το χρονικό διάστημα 2004 – 2012 ότι στην ηλικία των 65 ετών, παρουσίαζε μείωση 1 χρόνο στους άνδρες και 2,5 χρόνια για τις γυναίκες.
Με βάση στα στοιχεία το 2012 οι γυναίκες των 65 ετών πέρασαν 7,3 έτη χωρίς περιορισμό των δραστηριοτήτων τους, 7,1 έτη με περιορισμό δραστηριότητας και 6,6 έτη με σοβαρό περιορισμό δραστηριότητας. Οι άνδρες της ίδια ηλικίας περνούν 8,6 έτη χωρίς περιορισμό των δραστηριοτήτων τους, 5,1 έτη με μέτριο περιορισμό και 4,4 με σοβαρό περιορισμό.
Το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία ανήλθε στα 5,9 έτη για τις γυναίκες και στα 7,2 έτη για τους άνδρες.
Το προσδόκιμο ζωής χωρίς πάθηση, διαμορφώθηκε στα 7,2 έτη για τις γυναίκες και στα 7,8 έτη για τους άνδρες.
Με βάση τα στοιχεία αυτά διαπιστώνουμε ότι το σύνολο των ετών ζωής των ανδρών είναι μικρότερο από αυτό των γυναικών ενώ, όλοι οι δείκτες για το προσδόκιμο υγείας δείχνουν ότι οι άνδρες περνούν περισσότερα χρόνια της ζωής τους με καλή κατάσταση σε σχέση με τις γυναίκες.
Σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2012 το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. των 25 χωρών μελών ενώ, για τους άνδρες ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα δηλαδή 18,1 και 18,0 αντίστοιχα.
Ο μέσος όρος ευζωίας στην Ελλάδα το 2012 ήταν αντίστοιχος με το μέσο όρο της Ε.Ε. των 25 χωρών μελών για τους άνδρες στ α8,6 έτη ενώ, για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερος κατά 1,2 έτη δηλαδή από τα 8,7 της Ε.Ε. στα 7,3 στην Ελλάδα.
Αξίζει ωστόσο, να σημειωθεί ότι στην έρευνα δεν συμπεριλήφθηκαν στοιχεία από τα άτομα που ζουν σε ιδρύματα όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας.