Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Nutrition, και η οποία έγινε από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, υπάρχει άρρητη σχέση μεταξύ των τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μας από την κατανάλωση υδατανθράκων. Σε μια μελέτη που έκαναν σε 70.000 γυναίκες οι οποίες είχαν περάσει από το στάδιο της εμμηνόπαυσης και δεν είχαν κατάθλιψη, σε διάρκεια 7 χρόνων, διαπίστωσαν πως η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως επεξεργασμένοι σπόροι και πρόσθετη ζάχαρη, συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αντιθέτως, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά έδειξαν να έχουν προστατευτική δράση έναντι της κατάθλιψης.
Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες, αν και δεν μελέτησαν εκτενώς τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι παράγοντας κινδύνου για φλεγμονές και καρδιοπάθειες οι οποίες έχουν συνδεθεί άμεσα με την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.