Skip to main content

Γιατί πεθαίνουν και νέοι άνθρωποι από τον νέο κορωνοϊό;

Παραμένει ένας από τους άλυτους γρίφους του Covid-19. Η ασθένεια γενικά προκαλεί σοβαρά προβλήματα μόνο σε ηλικιωμένους ή σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Περιστασιακά, όμως, προσβάλλει σοβαρά και νέους ανθρώπους, περιλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού που έρχεται σε επαφή με ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Οι θεωρίες που έχουν διατυπωθεί είναι αρκετές. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ποσότητα του ιού που προσβάλλει έναν άνθρωπο μπορεί να έχει κρίσιμα αποτελέσματα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει σχέση η γενετική ευαισθησία, υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που η γενετική σύνθεση τους τούς καθιστά πιο ευάλωτους στον ιό ενώ εξαπλώνεται στο σώμα τους.

Αυτή είναι η άποψη που υποστηρίζει ο ιολόγος Μάικλ Σκίνερ από το  Imperial College του Λονδίνου. «Είναι πολύ πιθανό κάποιοι από εμάς να έχουμε μία συγκεκριμένη γενετική σύνθεση, η οποία είναι πιθανό να κάνει άσχημη την αντίδραση σε μια λοίμωξη κορωνοϊού», υποστηρίζει.

Άλλοι επιστήμονες ωστόσο τονίζουν ότι η ποσότητα του ιού που προσβάλλει έναν άνθρωπο θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της νόσου. Αυτά τα άτομα λέγεται ότι επηρεάζονται από υψηλό ιικό φορτίο.

«Ένας άνθρωπος με υψηλό ιικό φορτίο έχει περισσότερα σωματίδια ιού από ένα με χαμηλό φορτίο», επισημαίνει στην Guardian η ιολόγος Άλισον Σίνκλερ από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι η επίδραση του ιικού φορτίου στα συμπτώματα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί από το Covid-19. Το αν υπάρχει σχέση μεταξύ υψηλού ιικού φορτίου και χειρότερων αποτελεσμάτων είναι σημαντικό να ανακαλυφθεί», τονίζει.

Οι πρώτες αναφορές από την Κίνα δείχνουν ότι το ιικό φορτίο είναι υψηλότερο σε ασθενείς με πιο σοβαρή νόσο, κάτι που συμβαίνει επίσης στον Sars και τη γρίπη.

naftemporiki.gr