Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», ανακοινώθηκε από τον καθηγητή Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας, ΕΚΠΑ , Κέντρο Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ Γιώργο Κόκοτο και η οποία ανοίγει νέους δρόμους για την ανακάλυψη φαρμάκου για την καταπολέμηση του Covid-19.
Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Rolf Hilgenfeld από το πανεπιστήμιο Λούμπεκ στη Γερμανία, ανακοίνωσε την κρυσταλλική δομή της κύριας πρωτεάσης του κορωνοϊού και μάλιστα συγκρυσταλλωμένης με έναν αναστολέα-υποψήφιο φάρμακο.
Τα νέα ευρήματα σύμφωνα με τους επιστήμονες, θέτουν τις βάσεις για τον ορθολογικό σχεδιασμό φαρμάκου ειδικού για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Η κύρια πρωτεάση (Mpro, 3CLpro) του κορωνοϊού αποτελεί ελκυστικό στόχο για την ανακάλυψη νέου φαρμάκου (αναστολέα του ενζύμου), γιατί διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην επεξεργασία πρωτεϊνών που μεταφράζονται από το ιικό RNA. Η εξειδίκευση της ιικής πρωτεάσης δεν ομοιάζει με καμία από τις πρωτεάσες του ανθρώπου και γι’ αυτό θεωρείται ότι αναστολείς της δεν θα παρουσιάζουν τοξικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1/4 των χρησιμοποιούμενων γενικά φαρμάκων αποτελείται από αναστολείς ενζύμων. Οι αναστολείς που αναπτύχθηκαν βασίζονταν σε παλαιότερα ευρήματα του καθηγητή Hilgenfeld, στα πλαίσια ερευνών για τον SARS-CoV.
Οι νέες μελέτες σε εργαστηριακό επίπεδο έδειξαν ότι ο προτεινόμενος αναστολέας (άλφα-κετοαμίδιο) είναι κατάληλος για χρήση υπό εισπνεόμενη μορφή.
Η ομάδα του καθηγητή Γιώργου Κόκοτου ξεκίνησε ήδη συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Hilgenfeld, στα πλαίσια της οποίας ενώσεις (κετοαμίδια) που είχαν συντεθεί στο πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσίαζαν δράση κατά κορωνοϊών να ελεγχθούν για τη δράση τους στη Γερμανία έναντι του νέου κορωνοϊού.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












