Skip to main content

Τεχνητή μεμβράνη θα προστατεύει από την καρδιακή προσβολή

Μια καινοτομία επιστημόνων στις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα μπορεί να προλάβει την καρδιακή προσβολή, διατηρώντας αναλλοίωτο τον χτύπο της καρδιάς.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν με τη χρήση 3D εκτυπωτή μια εξωτερική καρδιακή μεμβράνη, που είναι ελαστική και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απλώνεται πάνω στην καρδιά και να εφαρμόζει πάνω της σαν γάντι, ώστε να προστατεύει τον παλμό της.

Σύμφωνα με τον Τζον Ρότζερς από την ομάδα των επιστημόνων, η μεμβράνη είναι εξοπλισμένη με ένα δίκτυο από μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που καταγράφουν τη λειτουργία της καρδιάς και αλληλεπιδρούν με το υπόλοιπο σώμα με διαφορετικούς τρόπους.

Οι αισθητήρες αυτοί καταγράφουν την κίνηση του ιστού και χρησιμοποιούν τα σήματα του νευρικού συστήματος, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες φτάνουν στην καρδιά για τη ρύθμιση του παλμού της.

Με τον τρόπο αυτόν η καρδιά προστατεύεται και παρουσιάζει σταθερό παλμό ακόμη και στην περίπτωση που πριν την τοποθέτηση της μεμβράνης παρουσίαζε αρρυθμίες.

Η νέα μεμβράνη έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε καρδιές κουνελιών, ενώ οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λειτουργία της είναι πολύ καλή, γεγονός που δείχνει ότι σύντομα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής στον άνθρωπο.

Μάλιστα, οι επιστήμονες δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι η νέα μεμβράνη απέχει έτη φωτός από τους βηματοδότες, ενώ σύμφωνα με την έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, δεν αποκλείεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε δεκαπέντε ή και σε δέκα χρόνια από σήμερα.