Skip to main content

Κόντρα υπουργείου Υγείας – φαρμακοποιών για τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα

Φωτογραφία αρχείου.

Τι αναφέρουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής - Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

Φουντώνει η κόντρα φαρμακοποιώνυπουργείου Υγείας, με τους πρώτους να επιμένουν ότι το νέο Δελτίο Τιμών έχει αυξήσει πολύ τη συμμετοχή του ασθενή στα φάρμακα, ενώ ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης απαντά ότι δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμένει ότι για γενόσημο φάρμακο που πριν το Δελτίο Τιμών ο ασφαλισμένος πλήρωνε 1 ευρώ, τώρα πληρώνει 50,18. Ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος ζητά από τον υπουργό να εξηγήσει πού οφείλεται η αύξηση σε συνταγή ασφαλισμένου για το ίδιο γενόσημο με ίδια διάγνωση.

Από την άλλη, ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή επεσήμανε ότι έχουν αλλάξει οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα, αλλά δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων. Όπως είπε, η επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δέχονται να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο. Ο ΕΟΠΥΥ, όπως εξήγησε, αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο 100%. Ο φαρμακοποιός πρέπει να ενημερώνει τον ασθενή ότι έχει 10 επιλογές με βάση τη δραστική ουσία. Αν ο ασθενής επιλέξει να πάρει πιο ακριβό φάρμακο θα επιβαρυνθεί τη διαφορά.

Για το ίδιο θέμα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι η αναίρεση της εξίσωσης της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική τιμή των γενοσήμων, διορθώνει μια πολυετή στρέβλωση, εξαιτίας της οποίας, η αποζημίωση κάποιων γενοσήμων φαρμάκων κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ ακριβότερα από τα πρωτότυπα, κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Ο ΣΦΕΕ έχει προτείνει τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αναθεώρηση του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων με ένα σύγχρονο μοντέλο αποζημίωσης που θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό της συμμετοχής των ασθενών.