Skip to main content

Το τέλος της παχυσαρκίας; Τα φάρμακα στα οποία στηρίζονται οι ελπίδες

Wegovy και Mounjaro είναι μεταξύ των θεραπειών που αναμένεται να γνωρίσουν εκρηκτική ζήτηση το 2024 - Ποιες άλλες θεραπείες είναι σε φάση ανάπτυξης

Για δεκαετίες, τα φάρμακα για την απώλεια βάρους ήταν μια απογοήτευση, παρέχοντας αναποτελεσματικές ή ακόμα και επικίνδυνες θεραπείες. Η πρόσφατη άφιξη φαρμάκων που είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικά και ασφαλή είναι επομένως ένα ιατρικό ορόσημο. Ορισμένοι μιλούν τώρα για ένα μέλλον στο οποίο η παχυσαρκία θα μπορούσε να θεραπευτεί. Και αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο: η παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα, που ταλανίζει 1,1 δισεκατομμύρια άτομα ή περίπου το 14% του πληθυσμού του πλανήτη. 

Το 2024 οι δύο εταιρείες, η Novo Nordisk και η Eli Lilly, θα παλέψουν για την κυριαρχία σε μια αγορά που θα μπορούσε να είναι αξίας 77 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030. Τα φάρμακά τους Wegovy (σεμαγλουτίδη) και Mounjaro (τιζερπατίδη) αναμένεται να κάνουν θραύση. Το μέγεθος της αγοράς προσελκύει πολύ ανταγωνισμό και καινοτομία.

Περισσότερες από 70 άλλες θεραπείες για την παχυσαρκία βρίσκονται υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με στοιχεία του ιατρικού site, stat. Όπως επισημαίνει ο Economist oι περισσότερες εταιρείες κυνηγούν την ίδια ιδέα, δηλαδή αγωνιστές πεπτιδίου 1 (glp-1) που μοιάζουν με γλυκαγόνη. Αυτοί μιμούνται τις ορμόνες που παράγει το σώμα μετά από ένα γεύμα, ρυθμίζοντας έτσι τη γλυκόζη στο αίμα, γι’ αυτό και τα φάρμακα glp-1 λειτούργησαν τόσο καλά για τη θεραπεία του διαβήτη.

Απροσδόκητα, όμως, τα φάρμακα glp-1 λειτουργούν επίσης στην απώλεια βάρους. Αυτό το κάνουν επιβραδύνοντας τον ρυθμό «γαστρικής εκκένωσης», κρατώντας τους ανθρώπους χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επηρεάζουν επίσης τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος ελέγχει την πείνα. Και φαίνεται να κάνουν το λίπος πιο πιθανό να σπάσει. Παρόλο που το glp-1 θα συνεχίσει πιθανώς να είναι ο πρωταρχικός στόχος για νέα φάρμακα, ορισμένες εταιρείες διερευνούν πρόσθετους κυτταρικούς στόχους με την ελπίδα να φτιάξουν ολοένα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που οδηγούν στην απώλεια ολοένα και υψηλότερων ποσοστών σωματικού λίπους.

Το επόμενα βήμα: Αντί για ενέσεις, χάπια

Ο Ray Stevens, επικεφαλής της Structure Therapeutics, λέει στον Economist πως η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς ανέχονται το φάρμακο και το βρίσκουν εύκολο στη χρήση. Ένας αριθμός εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της δικής του, κυνηγούν εκδοχές φαρμάκων glp-1, που θα λαμβάνονται από το στόμα. Στοιχηματίζουν ότι τα φάρμακα, που χορηγούνται από το στόμα, θα είναι φθηνότερα να παρασκευαστούν και να παραδοθούν και θα γίνουν πιο ανεκτά από τους ασθενείς, που δεν τους αρέσει να κάνουν ενέσεις μόνοι τους. Η Novo Nordisk ελπίζει να παραδώσει μια νέα από του στόματος εκδοχή της σεμαγλουτίδης ήδη από το 2024.

Τα φάρμακα έχουν αποδειχθεί τόσο δημοφιλή που η ζήτηση υπερβαίνει συνεχώς την προσφορά. Η προσφορά είναι πιθανό να βελτιωθεί το 2024, αλλά οι ελλείψεις φαρμάκων αναμένεται να συνεχιστούν. Τα φάρμακα glp-1 θεωρούνται γενικά ως ασφαλή, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι γαστρεντερικών επιπλοκών όπως η παγκρεατίτιδα και η απόφραξη του εντέρου. Ένα άλλο παράπονο είναι ότι πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς για να διατηρηθεί το βάρος. Η Amgen, η οποία αναπτύσσει ένα φάρμακο μεγαλύτερης διάρκειας, θα λάβει αποτελέσματα από δοκιμές φάσης 2 τον επόμενο χρόνο.

Δοκιμές για γονιδιακή θεραπεία

Οι δοκιμές σε ανθρώπους μπορεί επίσης να ξεκινήσουν το 2024 σε ένα εφάπαξ φάρμακο γονιδιακής θεραπείας glp-1, το οποίο προκάλεσε απώλεια βάρους 23% σε παχύσαρκα ποντίκια. Η Biotech Fractyl Health, με έδρα το Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης, έκανε ένεση του φαρμάκου στο πάγκρεας, επιτρέποντας στα ποντίκια να φτιάξουν τους δικούς τους αγωνιστές glp-1. Αυτού του είδους η έρευνα θα χρειαστεί πολλά χρόνια εργασίας προτού κριθεί ασφαλής και αποτελεσματική για τον άνθρωπο. Η γονιδιακή θεραπεία θέτει επίσης την πρόκληση ότι, σε αντίθεση με ένα φάρμακο, οι ασθενείς δεν μπορούν να σταματήσουν να το παίρνουν εάν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ένας παράγοντας που ωθεί το ενδιαφέρον από τους γιατρούς είναι ότι η παχυσαρκία θεωρείται όλο και περισσότερο ως ιατρική ανησυχία και όχι ως ανησυχία για την εμφάνιση των ατόμων. Μια πρόσφατη εργασία για το Wegovy έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, κατά 20%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέτοια φάρμακα θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τη δημόσια υγεία, σημειώνει ο Economist.

Kρίσιμο έτος το 2024

Το 2024, περισσότερα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των φαρμάκων για την παχυσαρκία θα ενισχύσουν τη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων.

Ο Ahmed Ahmed, αναγνώστης στη μεταβολική χειρουργική στο Imperial College του Λονδίνου, λέει ότι αναμένει ένα μεγάλο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα θρεπτικά συστατικά, όπως οι ίνες konjac, που ενισχύουν τα εντερικά πεπτιδικά συστήματα του σώματος. Όσοι ήταν αρκετά τυχεροί ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν συνταγογραφούμενα φάρμακα glp1 είναι, λέει ο κ. Ahmed, «εύλογα ευχαριστημένοι μαζί τους, αρκεί να μην περιμένουν υπερβολική απώλεια βάρους». Το μόνο πρόβλημα είναι αλίευμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσετε να τα παίρνετε. Αλλά τελικά, η καθημερινή λήψη ενός φτηνού από του στόματος φαρμάκου μπορεί να γίνει ευρέως αποδεκτή. Προς το παρόν, η επανάσταση μόλις αρχίζει.