Skip to main content

Ζωή Ράπτη στο Naftemporiki TV: Πρώτιστο μέλημα η ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία και η συμβολή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στη δημιουργία νέων δομών

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανέπτυξε η αρμόδια υφυπουργός Ζωή Ράπτη μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή «Newroom» με τον Μιχάλη Ψύλο.

Η υφυπουργός Υγείας τόνισε πως η ψυχική υγεία αφορά οριζόντια όλον τον πληθυσμό, σημειώνοντας πως η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στον συγκεκριμένο τομέα αντανακλάται στην απόφαση για τη δημιουργία ενός ειδικού χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Υγείας.

«Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την ψυχική υγεία»

Η κ. Ράπτη ανέφερε ότι στη διάρκεια της πανδημίας επιτάθηκαν τα ζητήματα ψυχικής υγείας και κατέστη σαφές «ότι χρειαζόταν ενίσχυση των υπηρεσιών γιατί αναδύθηκαν πολλά προβλήματα που βλέπουμε και σήμερα στην καθημερινότητα: τα βλέπουμε στα σχολεία μας με την πίεση των παιδιών, τα είδαμε και στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και στα ζητήματα που αφορούν την άνοια».

Παρατήρησε ωστόσο πως η ψυχική υγεία χρειάζεται ενίσχυση όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά γιατί την είχαμε αμελήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Περισσότερες δομές ψυχικής υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναλύοντας το πλέγμα δράσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση σημείωσε ακόμη πως με πόρους από  το Ταμείο Ανάκαμψης και με πάνω από 60 διαγωνισμούς «σήμερα έχουμε καινούριες δομές ψυχικής υγείας στη χώρα: δομές που αφορούν παιδιά και εφήβους, την οικογένεια, τα κακοποιημένα παιδιά αλλά και την τρίτη ηλικία και τους εργαζόμενους».

Η υφυπουργός υπογράμμισε πως η ενίσχυση των υπηρεσιών είναι πρώτιστο μέλημα για την ηγεσία του υπουργείου και για τον λόγο αυτό εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία που είναι αναρτημένο για δημόσια διαβούλευση. Υπογράμμισε στο σημείο αυτό τη σημασία της μεταφοράς της υποστήριξης της ψυχικής υγείας σε κοινοτικές δομές, ενώ εστίασε στον σχεδιασμό και στην πολιτική του υπουργείου για τη δημιουργία περισσότερων δομών για ευάλωτες ομάδες, τη δημιουργία κέντρων ψυχικής υγείας για τα παιδιά, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση της ψύχωσης σε παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης είπε πως «ήδη έχουμε απορροφήσει 56 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν δώσει τον σχεδιασμό 104 δομών» και πρόσθεσε πως «56 έχουν ήδη λάβει άδεια λειτουργίας και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα βρίσκονται εν λειτουργία κέντρα για την έγκαιρη διάγνωση ψύχωσης, για την υποστήριξη κακοποιημένων παιδιών, για την στήριξη της οικογένειας και των εργαζομένων».

Για το νέο γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα είπε πως ήταν «ένα στοίχημα που βάλαμε μπροστά για να κερδίσουμε». Όπως εξήγησε «εγκαταστήσαμε με πόρους της ελληνικής κυβέρνησης το πρώτο γραφείο του ΠΟΥ που θα τρέξει ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων».

«Είδαμε μέσα στην πανδημία ότι οι πιο ευάλωτοι και αυτοί που αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη πίεση ήταν τα παιδιά και οι έφηβοι. Αυτό το πρόγραμμα θα μας δώσει τη δυνατότητα – με τη δημιουργία καλών πρακτικών – να δώσουμε σε άλλες χώρες της Μεσογείου τη δική μας πρόταση για την υποστήριξη των παιδιών» επεσήμανε η κ. Ράπτη.