Skip to main content

United Hatzalah: Η πιο γρήγορη υπηρεσία έκτακτης ανάγκης

Αποστολή Τελ Αβίβ – Ανθή Αγγελοπούλου 
[email protected]

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε η Europe Israel Press Association (EIPA), με στόχο την κάλυψη της 72ης Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ 12 με 14 Σεπτεμβρίου 2022, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την παροχή υγειονομικής φροντίδας στο Ισραήλ.

Το United Hatzalah of Israel είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός, πλήρως εθελοντικός οργανισμός Emergency Medical Service που παρέχει την ταχύτερη και δωρεάν πρώτη ανταπόκριση έκτακτης ανάγκης σε όλο το Ισραήλ. Η υπηρεσία της United Hatzalah είναι διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή εθνικής καταγωγής.

Το United Hatzalah έχει περισσότερους από 6.200 εθελοντές σε όλη τη χώρα, διαθέσιμους όλο το εικοσιτετράωρο – 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Με τη βοήθεια της μοναδικής μας τεχνολογίας GPS και των εμβληματικών μας αμπούκυκλων, ο μέσος χρόνος απόκρισής μας είναι μικρότερος από 3 λεπτά σε όλη τη χώρα και 90 δευτερόλεπτα σε μητροπολιτικές περιοχές. «Η αποστολή μας είναι να φτάσουμε στο σημείο το συντομότερο δυνατό και να παρέχουμε στον ασθενή επαγγελματική και κατάλληλη ιατρική βοήθεια μέχρι να φτάσει ένα ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να σωθούν πολλές περισσότερες ζωές» επισημαίνει ο International Media Spokesperson, Raphael Poch.​

Οι υπηρεσίες του United Hatzalah παρέχονται εντελώς δωρεάν στους πολίτες και το ίδιο στηρίζεται 100% σε χορηγίες και στους εθελοντές του.

6.200 εθελοντές από διάφορες χώρες

Η United Hatzalah έχει μια ποικιλόμορφη ομάδα εθελοντών. Ανάμεσα στους 6.200 εθελοντές, μπορεί κανείς να βρει θρησκευόμενους και κοσμικούς Εβραίους, Άραβες, Δρούζους, Βεδουίνους και Χριστιανούς. Το μόνο κριτήριο για να γίνεις εθελοντής της United Hatzalah είναι να είσαι πρόθυμος να σώσεις τη ζωή οποιουδήποτε – οποτεδήποτε, οπουδήποτε.

Οι εθελοντές γιατροί της United Hatzalah παρακολουθούν μαθήματα 200 ωρών και υποβάλλονται σε 100 κλήσεις εκπαίδευσης για να πληρούν τις προϋποθέσεις ως EMT. Αφού περάσει τις εξετάσεις, κάθε γιατρός λαμβάνει μια τσάντα διάσωσης και ένα τηλέφωνο που τον συνδέει με το σύστημα LifeCompass και είναι σε ετοιμότητα 24/7/365 – ακόμη και στο Yom Kippur! Αφήνουν τους χώρους εργασίας, τα γραφεία, τα σχολεία και τις οικογένειές τους –ακόμα και στη μέση της νύχτας ή κατά τη διάρκεια διακοπών– για να πάνε να περιθάλψουν κάποιον που χρειάζεται ιατρική βοήθεια όποτε χρειάζεται.

Όπως μας εξήγησε ο International Media Spokesperson, Raphael Poch, με την βοήθεια των GPS οι εθελοντές είτε με μοτοσυκλέτα, είτε με αυτοκίνητο φτάνουν στο σημείο ενός ατυχήματος (ambucycles) ή στο χώρο που ασθενής χρίζει βοήθειας σε 3 λεπτά σε όλη τη χώρα και 90 δευτερόλεπτα σε μητροπολιτικές περιοχές. Εντυπωσιακός χρόνος και εντυπωσιακή η ανταπόκριση των εθελοντών, οι οποίοι εργάζονται αμισθί. 

Το τηλεφωνικό κέντρο της United Hatzalah διαθέτει 22 τηλεφωνικούς αριθμούς για επείγοντα περιστατικά, ενώ έχει δημιουργήσει μέχρι δίκτυο στην Ουκρανία από το 2016. Επίσης, το United Hatzalah λαμβάνει πάνω από 1800 κλήσεις κάθε ημέρα που ζητούν βοήθεια, ενώ, έχει 25 ασθενοφόρα, 200 ασθενοφόρα ποδήλατα, 1000 ασθενοφόρα μηχανές, 10 drones, 2 ασθενοφόρα πλοία, 28 ATVs ασθενοφόρα κ.λπ. Σε διεθνές επίπεδο συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, με τον Παναμά, με την Κολομβία, με τη Μεγάλη Βρετανία,  με την Βραζιλία, με την Ουκρανία κ.λπ.

Κλείνοντας την επίσκεψή μας στο United Hatzalah γνωρίσαμε μερικούς από τους εθελοντές του. Ο Amir είναι μουσουλμάνος, η Nan είναι από τη Γαλλία, ο Sam προσφέρει εθελοντική εργασία 15 χρόνια, η Sandra μας είπε ότι είναι πολύ ευχαριστημένη μου μπορεί να βοηθά, ένας οδοντίατρος που σπούδασε στη Μολδαβία έχει ενταχθεί στην ομάδα τους, ένας πατέρας από το Ισραήλ δίνει και την ψυχή του να προσφέρει στους συνανθρώπους του, ο Akiva από την Αγγλία είναι μέλος της ομάδας επίσης.

Μια ετερόκλητη οικογένεια έχει συστηθεί κάτω από έναν Οργανισμό το United Hatzalah και όλοι μαζί αφήνουν κατά μέρος φυλές, θρησκείες, χρώματα και πιστεύω ακόμα και τις δουλειές τους όταν χτυπήσει συναγερμός και τρέχουν στην υπηρεσία των πολιτών που χρίζουν βοήθειας. Η αλληλεγγύη σε όλο της το μεγαλείο.