Skip to main content

Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει στους νέους να αγοράζουν προϊόντα καπνού, εφ’ όρου ζωής

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε την Πέμπτη σχέδια για να αποτρέψει τους νέους από το να αγοράζουν τσιγάρα ως μέρος μιας πρωτοβουλίας για να καταστεί η χώρα εντελώς απαλλαγμένη από το κάπνισμα έως το 2025.

Τα μέτρα θα σημαίνουν ότι όποιος γεννήθηκε μετά το 2008 δεν θα μπορεί να αγοράζει τσιγάρα ή προϊόντα καπνού στη διάρκεια της ζωής του, ενώ το επίπεδο νικοτίνης στα τσιγάρα που διατίθενται σε ηλικιωμένους θα μειωθεί.

Ο αριθμός των εμπόρων που μπορούν να πουλήσουν τσιγάρα θα μπορούσε επίσης να μειωθεί σημαντικά, ανέφεραν αξιωματούχοι. Η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.

Αξιωματούχοι υγείας και ομάδες εκστρατειών χαιρέτισαν την κίνηση, αναγνωρίζοντας τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ως μία από τις πιο σκληρές καταστολές στον κόσμο στη βιομηχανία καπνού.

Η Νέα Ζηλανδία απαιτεί ήδη απλές συσκευασίες και έχει υψηλούς φόρους στα τσιγάρα, αλλά το υπουργείο Υγείας λέει ότι απαιτείται περισσότερη δράση για να επιτευχθεί ο στόχος να γίνει η χώρα εντελώς αντι-καπνιστική.

«Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για την υγεία του λαού μας», δήλωσε η Δρ. Αγιέσα Βεράλ, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι νέοι δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν, επομένως θα καταστήσουμε παράβαση την πώληση ή την παροχή προϊόντων καπνού σε νέες ομάδες νέων. Άτομα ηλικίας 14 ετών όταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος δεν θα μπορούν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα καπνό».

Η Βεράλ είπε ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορούν να αποφευχθούν στη Νέα Ζηλανδία και προκαλεί έναν στους τέσσερις καρκίνους στον πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων της. Το υπουργείο Υγείας είπε ότι οι βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες στους Μαορί, στον Ειρηνικό και σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος.

Ο στόχος της κυβέρνησης για την απαγόρευση του καπνίσματος, που εισήχθη για πρώτη φορά το 2011, είναι να διασφαλίσει ότι το εθνικό ποσοστό καπνίσματος θα μειωθεί σε λιγότερο από 5% έως το 2025 — πριν τελικά εξαλειφθεί τελείως το κάπνισμα. Επί του παρόντος, περίπου το 13% των ενηλίκων καπνίζει σε εθνικό επίπεδο, από 18% σχεδόν πριν από μια δεκαετία.

Ωστόσο, το τρέχον ποσοστό καπνίσματος μεταξύ του γηγενούς πληθυσμού των Μαορί ανέρχεται στο 31%, πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει το κάπνισμα ως «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος». Λέει ότι το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένου του παθητικού, σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC