Skip to main content

Η Ελλάδα ξεχώρισε στο νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus

Ένα δημιουργικό πρότζεκτ που καταγράφει την «ιστορία» που χάνεται στην Ελλάδα έλαβε το βραβείο των 10.000 ευρώ

Ένα ζωντανό φόρουμ ιδεών από όλη την Ευρώπη δίνει τα τελευταία χρόνια δυναμικό παρόν στην περιοχή των Βρυξελλών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus στο οποίο παρουσιάζονται σημαντικές ιδέες για ένα όμορφο και βιώσιμο μέλλον, χωρίς αποκλεισμούς, στην Ευρώπη.

Στο φετινό Bauhaus Festival η Ελλάδα έδωσε το παρόν με το πρόγραμμα Co-llection

Ένα δημιουργικό πρότζεκτ που ανταποκρίνεται στη διάβρωση των αγροτικών αφηγήσεων.

Διευκολύνει τους διεθνείς καλλιτέχνες και τις τοπικές κοινότητες να συν-δημιουργήσουν μια εξελισσόμενη πλατφόρμα γνώσης όπου οι ιστορίες διατηρούνται, μεταμορφώνονται και εμπλουτίζονται μέσω δημιουργικού επαναπροσδιορισμού, υπερβαίνοντας τις παραδοσιακές αρχειακές μεθόδους.

Μέσω κοινωνικών και πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων, ενδυναμώνει τους ανθρώπους να ανακτήσουν την αφήγηση και να επανασυνδεθούν με τις ρίζες τους, αναζωπυρώνοντας την αίσθηση του ανήκειν.

Κέρδισε τη 2η κατηγορία του Bauhaus Festival με οικονομικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

Δύο κορίτσια από τη Δικαία Έβρου

Όλα ξεκίνησαν σε ένα όμορφο χωριό της Ελλάδας, τη Δίκαια Έβρου. Όπως εξηγεί στη Ναυτεμπορική η Ελένη Τσομπανίδου η οποία με τη συνεργάτιδά της Ελένη Βουλτσίδου επέστρεψαν στο χωριό τους και αποφάσισαν να καταγράψουν την «ιστορία» που χάνεται. Ξεκίνησαν εθελοντικά και στη συνέχεια μικροί τοπικοί χορηγοί άρχισαν να βοηθούν οικονομικά και όσο πάει και επεκτείνεται.

Τι είναι το πρότζεκτ

Το Τρίγωνο, που βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας, αντιμετωπίζει ερήμωση, φτώχεια και απώλεια της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Η πρωτοβουλία βάσης Cotranspose, με επικεφαλής γυναίκες μέλη της κοινότητας νέων που επιστρέφουν στις ρίζες τους, ανακτά ανενεργούς χώρους και καλλιεργεί την πολιτιστική αναγέννηση, φέρνοντας σε επαφή διεθνείς δημιουργούς με τοπικές κοινότητες.

Η Cotranspose ερευνά σφυρηλατώντας συνδέσεις μεταξύ διεθνών δημιουργών και ντόπιων. Σε μια συλλογική προσπάθεια με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο HKU της Ουτρέχτης τον Απρίλιο του 2023, οραματίστηκαν έναν ευέλικτο και προσβάσιμο χώρο ανταλλαγής γνώσεων, προς όφελος των τοπικών και παγκόσμιων κοινοτήτων, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του «Steki», ενός πολιτιστικού κόμβου στα Δικαστικά που διευκολύνει τη συνάντηση, την ανταλλαγή πληροφοριών και παρέχει ευέλικτους χώρους εργασίας και κοινόχρηστη κουζίνα.

Μετά την υλοποίηση του πρωτοτύπου, η Cotranspose αναγνώρισε ένα κοινό ενδιαφέρον μεταξύ των ντόπιων και διεθνών δημιουργών για την αντιμετώπιση της απώλειας (hi)stories και τον εορτασμό των τοπικών αφηγήσεων.

Για να διευκολυνθεί αυτό, προτείνουν το «Co-llection, έναν δυναμικό κόμβο γνώσης που προωθεί την ενεργό ανταλλαγή και παραγωγή πληροφοριών. Λειτουργεί ως ζωντανή βιβλιοθήκη και αρχείο για δέσμευση, χρήση, δημιουργία και συλλογή. Στο πλαίσιο του «Steki», η φυσική παρέμβαση της Collection εισάγει έναν προσβάσιμο σχεδιασμό με προσαρμοστικές δομές και μια ψηφιακή διεπαφή που προσφέρει ποικίλο περιεχόμενο.

Παρέχει ρυθμιζόμενα διαμερίσματα για αρχειοθέτηση και ζωντανά στοιχεία που συνδέονται με το τοπικό οικοσύστημα. Το πρόγραμμα περιστρέφεται γύρω από εργαστήρια που ενδυναμώνουν την κοινότητα να καταγράφει και να αρχειοθετεί, προωθώντας τη δημιουργική επαναφαντασία μέσω εκθέσεων, εκδηλώσεων και μιας συν-δημιουργημένης εξαμηνιαίας έκδοσης.

Το Co-llection ανταποκρίνεται στον κίνδυνο απώλειας τοπικών ιστοριών, προσφέροντας μια γέφυρα για τους διεθνείς δημιουργούς να εμπλακούν με την αγροτική κοινότητα. Οι δυναμικές κοινωνικές και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις ενδυναμώνουν τη σύνδεση των κατοίκων με τα σπίτια τους, αναζωπυρώνοντας μια ανανεωμένη αίσθηση του ανήκειν.

Οι Νέοι βραβευθέντες των Ευρωπαϊκών Βραβείων Bauhaus 2024

Τα βραβεία της φετινής χρονιάς στο Φεστιβάλ ήταν πολλά και όλα άξιζαν τον κόπο.

Να σημειωθεί ότι τα βραβεία αποτελούν αναγνώριση σε 4 κατηγορίες.

· Επανασύνδεση με τη φύση.

· Ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν.

· Δίνοντας προτεραιότητα στα μέρη και στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο.

· Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής.

Ενώ, έχουν καθιερωθεί δύο παράλληλοι άξονες διαγωνισμού σε καθεμία από τις τέσσερις κατηγορίες:

Οι «Νέοι Ευρωπαίοι Πρωταθλητές του Bauhaus» αφιερωμένοι σε υπάρχοντα και ολοκληρωμένα έργα με σαφή και θετικά αποτελέσματα και το «Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus Rising Stars» αφιερωμένο σε ιδέες που υποβάλλονται από νεαρά ταλέντα ηλικίας 30 ετών ή και νεότερα.

Οι νικητές και οι επιλαχόντες του βραβείου «New European Bauhaus Champions» για ολοκληρωμένα έργα είναι:

Map4Water: Η πόλη των χιλίων σιντριβανιών – Map4Water: One thousand fountains city (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) κέρδισε στην ψηφοφορία του κοινού σε όλες τις κατηγορίες.

Το έργο χαρτογραφεί και βελτιώνει τις δημόσιες βρύσες στο Σεράγεβο, με ευρεία συμμετοχή του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών, των πολιτών και των τουριστών.won the public vote conducted across all the categories.

Făget Forest Park: Ο πράσινος πνεύμονας του Cluj – Făget Forest Park: Cluj’s Green Lung (Ρουμανία), νικητής στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», για τη διαχείριση αναψυχής και διατήρηση ενός μεγάλου δασικού πάρκου.

Flytevi – Ο Γαλάζιος Αστικός κοινοτικός κήπος – Flytevi – Blue Urban Community Garden (Σουηδία), επιλαχών στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων με βιώσιμες λύσεις τροφίμων και νερού.

Οι κοινοτικοί κήποι SET – SET Community Gardens (Ολλανδία), νικητής στην κατηγορία «Επανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν», για τη σύνδεση γενεών από διαφορετικά κοινωνικο-πολιτιστικά υπόβαθρα μέσω ενός κοινοτικού κήπου και κέντρου αστικής περμακουλτούρας.

Ένα με τον Πολιτισμό – Concrete to Culture (Βουλγαρία), επιλαχών στην κατηγορία «Ανακτώντας την αίσθηση του ανήκειν», για τη μετατροπή ενός συγκροτήματος γραφείων στα περίχωρα της Σόφιας σε ενεργό κοινοτικό χώρο.

Rooftop Garden (Ισπανία), Νικητής στην κατηγορία «Προτεραιότητα των τόπων και των ανθρώπων που το χρειάζονται περισσότερο», για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία μέσω της κηπουρικής.

Yes We Camp (Γαλλία), επιλαχών στην κατηγορία «Προτεραιότητα των τόπων και των ανθρώπων που το χρειάζονται περισσότερο», για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων μέσω πρωτοβουλιών ενεργοποίησης του διαστήματος.

Μια βιώσιμη μετασχηματιστική μεταμόρφωση – A Sustainable Campus Transformation (Λουξεμβούργο), νικητής στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής», για την ανακαίνιση κτιρίων με χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Re-Sourcing Commons (Αυστρία), επιλαχών στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής», για την προώθηση της βιωσιμότητας με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών και τη διασφάλιση της κοινοτικής συνεργασίας σε ένα δημόσιο πάρκο.

Οι νικητές και οι επιλαχόντες των βραβείων «Νέα Ευρωπαϊκά Bauhaus Rising Stars» για πολλά υποσχόμενα concept είναι:

Ο κόμβος της Αναγεννητικής Γεωργίας – Regenerative Agriculture Hub (Ισπανία) κέρδισε την ψήφο του κοινού στο σκέλος Rising Stars, για την εστίαση σε βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές που προάγουν τη βιοποικιλότητα.

Καλλιέργεια Συντροφικότητας – Cultivating Companionship (Γερμανία), νικητής στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», για την πρόταση μιας ερευνητικής κατοικίας για την προώθηση της σχεδιαστικής σκέψης με επίκεντρο στα τοπικά υλικά, στους παραδοσιακούς τρόπους οικοδόμησης και στη ζωή των κοινοτήτων.

Μέσω της ανάπτυξης νέων υλικών βιολογικής προέλευσης και της συνεργασίας, για την ανοικοδόμηση της σύνδεσης με τα σύνθετα οικοσυστήματα.

Hydroscape Lisbon (Πορτογαλία), επιλαχών στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση», για τη διερεύνηση του ρόλου του νερού στην ανθεκτικότητα του κλίματος και του κοινοτικού χώρου στην πόλη.

Συνεταιρισμός Κοινοτήτων – Cooperative Ownership of Communities (Ουγγαρία), νικητής στην κατηγορία «Ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν», για την προώθηση της οικονομικά προσιτής στέγασης και της ένταξης μέσω κυκλικής ανακαίνισης και βιώσιμων πρακτικών.

Co-llection (Ελλάδα), επιλαχών στην κατηγορία «Επανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν», για την αναπαράσταση αγροτικών αφηγήσεων μέσω της τέχνης και της συνεργασίας της κοινότητας.

Ανοικοδόμηση της Κοινότητας – Community reBuilding (Ουκρανία), νικητής στην κατηγορία «Προτεραιότητα των τόπων και των ανθρώπων που το χρειάζονται περισσότερο», για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων της Ουκρανίας με τη δημιουργία ή την αναζωογόνηση Κοινοτικών Κέντρων Δόμησης.

Εργαστήριο μετασχηματισμού Τeufelsberg – Τeufelsberg Transformation Lab (Γερμανία), επιλαχών στην κατηγορία «Προτεραιότητα των τόπων και των ανθρώπων που το χρειάζονται περισσότερο», για πρωτοποριακή συνεργατική καινοτομία πολιτικής μέσω του Design Thinking.

Urban_MYCOskin (Πορτογαλία), νικητής στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής», για τη μετατροπή των απορριμμάτων σε φιλικό προς το περιβάλλον πολύτιμο υλικό.

Ο σταθμός – Τhe Station (Βέλγιο), επιλαχών στην κατηγορία «Διαμόρφωση κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης του κύκλου ζωής», για την πρόταση ενός αυτόνομου σταθμού εργασίας που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη μετατροπή των εποχιακών συγκομιδών.

Ο νικητής και ο επιλαχών της «Ειδικής Αναγνώρισης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Ουκρανίας» είναι: Nad Dzherelom από το Δημοτικό Συμβούλιο του Λβιβ, νικητής, που αναγνωρίστηκε για την αποκατάσταση μιας εγκαταλελειμμένης φυσικής περιοχής για κοινωνική ένταξη με παράλληλη διατήρηση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας. Leo States, επιλαχών, για την παροχή προσωρινής στέγασης σε εκτοπισμένους στην Ουκρανία.

Τα 20 βραβευμένα έργα επιλέχθηκαν από 49 φιναλίστ που ενσωματώνουν τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus. Θα λάβουν ένα χρηματικό έπαθλο έως και 30.000 ευρώ και ένα πακέτο επικοινωνίας που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν περαιτέρω τα έργα τους ή να τα επαναλάβουν σε όλη την Ευρώπη.

Μια ξεχωριστή παρουσία της Ελλάδας

Στο μαγικό αυτό φεστιβάλ η ΕΕ έστειλε πρόσκληση και στη δική μας καλλιτέχνιδα, τη Loxandra “LLoxy” Lucas. Μια απερχόμενη ηθοποιός με σύνδρομο Down και καλλιτέχνης η οποία ζωγράφισε ζωντανά δύο πίνακες μεγάλης κλίμακας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Με τη βοήθεια του πατέρα της Richard Lucas, ενός έμπειρου τοιχογράφου, η LLoxy δημιούργησε έναν πολύχρωμο κόσμο σε μεγάλη κλίμακα και θα καλωσορίσει τους περαστικούς θαμώνες του φεστιβάλ για να συνεισφέρουν στη δημιουργία τους.

Το έργο τέχνης του LLoxy χαρακτηρίζεται από τα ζωηρά του χρώματα, τα έντονα σχήματα και τα παράξενα και ασυνήθιστα πλάσματα που το κατοικούν. Από παραμορφωμένα τέρατα μέχρι φανταστικά ζώα, κάθε δημιουργία της έχει τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα και ιστορία.

Η μοναδική οπτική της LLoxy της επιτρέπει να βλέπει τον κόσμο με έναν τρόπο παιχνιδιάρικο και βαθύ και της αρέσει να τον μοιράζεται με τον κόσμο. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν στο LLoxy για να κάνουν αυτό το έργο τέχνης μια συνεργασία κοινής έκφρασης και συλλογικής δημιουργικότητας.

Η τέχνη της είναι μια αντανάκλαση του πολύχρωμου κόσμου που βλέπει γύρω της, ο οποίος κατοικείται από παράξενα και υπέροχα πλάσματα που υπάρχουν μόνο στη φαντασία της.

Ως άτομο με σύνδρομο Down, η μοναδική της οπτική γωνία της επιτρέπει να βλέπει τον κόσμο με έναν τρόπο που είναι τόσο παιχνιδιάρικος όσο και βαθύς.

Δημιουργεί την τέχνη της χρησιμοποιώντας το στυλ της Art Brut, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ωμή, αφιλτράριστη έκφραση και την απόρριψη των παραδοσιακών καλλιτεχνικών συμβάσεων.

Μέσα από την τέχνη της εξερευνά θέματα διαφορετικότητας, ταυτότητας και ανήκειν, αντλώντας έμπνευση από τον πλούσιο κόσμο της φαντασίας και της μυθολογίας.

Τα έργα της χαρακτηρίζονται από τα ζωντανά χρώματα, τα τολμηρά σχήματα και τα παράξενα και ασυνήθιστα πλάσματα που τα κατοικούν. Από δύσμορφα τέρατα μέχρι ευφάνταστα ζώα, κάθε δημιουργία της έχει τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα και ιστορία.

Μέσα από την τέχνη της, ελπίζει να εμπνεύσει τους άλλους να δουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, να αγκαλιάσουν τις δικές τους μοναδικές προοπτικές και να βρουν την ομορφιά στο αντισυμβατικό.

Πιστεύει ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να μας συνδέει όλους και είναι ευγνώμων για την ευκαιρία που της δίνεται να μοιραστεί τον πολύχρωμο κόσμο της με τους άλλους.