Skip to main content

Curity Pharma: Επένδυση 20 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική κάνναβη

Είκοσι εκατομμύρια ευρώ επενδύει η Curity Pharma στην καλλιέργεια και παραγωγή κάνναβης στη βιομηχανική περιοχή της Λάρισας.

Σε διεθνές hub φαρμακευτικής κάνναβης εξελίσσεται η Ελλάδα με μια ακόμα εταιρεία να μπαίνει στο «παιχνίδι».

Πρόκειται για την Curity Pharma η οποία επενδύει 20 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις παραγωγής συνολικής έκτασης 67.000 τ.μ. στη Λάρισα.

Τα 5,5 εκατ. ευρώ της επένδυσης προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η εταιρεία ως ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο λαμβάνει επιχορήγηση ύψους 1,250 εκατ. ευρώ.

Στο μετοχικό σχήμα της Curity Pharma συμμετέχουν οι Μάνος Χατήρας και Κεωνίδας Γαρύφαλλος οι οποίοι είναι συνιδρυτές της εταιρείας με ποσοστό 12% ο καθένας, ο Μιχάλης Σάλλας του Lyktos Group με 37,5% και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο private equity fund “Impactus Group” από την Κύπρο.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται στη Λάρισα μια διεθνής επένδυση, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αμιγώς ελληνική δυναμική.

Η επένδυση όπως είπε, υλοποιήθηκε σε συνολική έκταση 67 στρεμμάτων, με την μονάδα επεξεργασίας να καλύπτει 1.800 τ.μ..

Η Α’ φάση του έργου ξεκίνησε με τη θερμοκηπιακή μονάδα 5.000 τ.μ., μια πρότυπη υβριδική εγκατάσταση που εξασφαλίζει την αντοχή των φυτών σε ασθένειες, και με μια παραγωγική μονάδα 1.800 τ.μ. στα πρότυπα ορθής παρασκευαστικής πρακτικής με 2 κεντρικές γραμμές παραγωγής για την παρασκευή και συσκευασία φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων.

Μέσα στο 2024 αναμένεται να λάβουν την άδεια καλλιέργειας και μέσα στο 2025 τα πρώτα σκευάσματα.

Η γραμμή παραγωγής προορίζεται για 8 διαφορετικά προϊόντα για καταπολέμηση σοβαρής ναυτίας σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο στάδιο χημειοθεραπείας, για την αντιμετώπιση HIV και ηπατίτιδας Γ, για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου (καρκινικό ή νευροπαθητικό), για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και για παρηγορητική φροντίδα καρκινοπαθών τελευταίου σταδίου.

Ο κ. Χατήρας σε σχετικό ερώτημα εξήγησε ότι η Λάρισα επιλέχθηκε για το ήθος και την ποιότητα των ανθρώπων της.

Όπως είπε υπάρχει άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό τόσο στον αγροτικό όσο και στον φαρμακευτικό τομέα.

Στο πλάνο τους είναι 60 εργαζόμενοι για αρχή και υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικά να επεκταθούν σε όλους τους τομείς.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά εξωστρέφειας και καινοτομίας γεγονός που φάνηκε και στη συνάντηση των CEO’s των φαρμακευτικών της παγκόσμιας αγοράς με τον πρωθυπουργό όπου τονίσθηκε από πλευράς τους ότι η Ελλάδα είναι στα πλάνα τους για επενδύσεις αφού είναι μια χώρα στηρίζει την Έρευνα και την Ανάπτυξη.