Skip to main content

Ορατός ακόμα ο κίνδυνος από τα 8.500 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Υπομονή και συγκράτηση προτείνει σε όλους μας ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης με αφορμή την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, καθώς όπως λέει δεν είμαστε ακόμα σε επίπεδο για κοινωνική χαλάρωση και έχουμε αρκετό χρόνο να διανύσουμε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας γίνεται με πολύ αργό ρυθμό παρόλο που οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι στους 458. Ειδικότερα για την Αττική την προηγούμενη όπως είπε ότι σημειώθηκε μείωση κρουσμάτων έως και 10% ενώ στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μείωση μέχρι και 30%.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου λέγοντας ότι το 2021 ελπίζουμε ότι θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω, όμως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθόλου διότι αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα 8.500 ενεργά με τα 2.500 εξ αυτών να είναι στην Αττική.

Και όπως μας δίδαξε μέχρι σήμερα η πανδημία και ειδικά το 2ο κύμα η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός είναι εξαιρετικά γρήγορη, το ίδιο  και η εκθετική αύξηση κρουσμάτων όταν σε μια περιοχή υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα. «Μας έμαθε πόσο εύκολα γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ όταν αντίθετα η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία έρχεται με εξαιρετικά επώδυνους βραδείς ρυθμούς. Όλοι μας είχαμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία που θα διηγούμαστε στην επόμενη γενιά, μια επώδυνη εμπειρία που μας έκανε να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τι πάνω απ΄όλα έχει σημασία για τη ζωή του καθενός μας», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου μέχρι τις 28 Δεκέμβρη, 4.672 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους και είναι σαφές, όπως είπε, ότι οι πιο ευάλωτοι είναι οι άνω των 65 ετών, που αν και αντιπροσωπεύουν μόλις το 16,8% των κρουσμάτων, αφορούν το 85% αυτών που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.