Skip to main content

Μελέτη σοκ κάνει λόγο για εξαφάνιση του 99% των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων στο τέλος του αιώνα

Το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων επηρεάζει ήδη τους πληθυσμούς τους

Είναι ένα από τα πιο επιβλητικά αλλά και ταυτόχρονα συμπαθέστερα και με πολλές εντυπωσιακές ικανότητες και συμπεριφορές όντα του ζωϊκού βασιλείου. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι δεσπόζουν στην Ανταρκτική αλλά έχουν αρχίσει να βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι πιγκουΐνοι όπως και άλλα είδη βασίζουν την ύπαρξη τους στους θαλάσσιους πάγους τόσο για την ασφάλεια τους από αντιπάλους όσο και για την απόκτηση τροφής αλλά και κυρίως για την αναπαραγωγή τους.

Η αύξηση της θερμοκρασίας τον πλανήτη εξαφανίζει τους θαλάσσιους πάγους αλλά επηρεάζει γενικότερα αρνητικά τους αυτοκρατορικούς πιγκουΐνους γεγονός που έχει διαπιστωθεί ότι έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στους πληθυσμούς τους. Μελέτη της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής (BAS), της παλαιότερης και πιο οργανωμένης επιστημονικής αποστολής στην παγωμένη ήπειρο, επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες και προβλέψεις για το δυσοίωνο μέλλον των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων.

Οι αποικίες

Οι ερευνητές μελέτησαν τις 66 γνωστές στους επιστήμονες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουΐνων στην Ανταρκτική. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής στα τέλη του 2023, επίπεδα αρνητικού ρεκόρ, προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα αναπαραγωγής σε 14 από τις αποικίες.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα το 99% των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα μας αν δεν υπάρξει άμεση και δραστική μεταβολή στα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Ένα θετικό στοιχείο της νέας μελέτης είναι ότι το αντίστοιχες έρευνες το 2022 είχαν υποδείξει παρόμοια προβλήματα σε 19 αποικίες γεγονός που δείχνει ότι οι πιγκουΐνοι αρχίζουν γρήγορα να προσαρμόζονται και να αναζητούν λύσεις για την ασφάλεια, την διατροφή και την αναπαραγωγή τους μακριά από θαλάσσιους πάγους.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί αισιοδοξία στους ειδικούς ότι μπορεί οι πιγκουΐνοι να βρουν τρόπους να συνεχίσουν να ακμάζουν αρκεί βέβαια η ανθρωπότητα να σταματήσει γρήγορα να μολύνει την ατμόσφαιρα γιατί αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει όσες προσπάθειες προσαρμογής και αν κάνουν οι πιγκουΐνοι και άλλα είδη των πολικών περιοχών αν οι πάγοι εξαφανιστούν γενικότερα από τον πλανήτη αυτό θα συμπαρασύρει μαζί τους και τα είδη που εξαρτώνται από αυτούς.

Naftemporiki.gr