Skip to main content

Για πρώτη φορά εντοπίζονται μεγάπτερες φάλαινες να κάνουν σεξ και το ζευγάρι ήταν δύο αρσενικά

πηγή φωτό. (Lyle Krannichfeld and Brandi Romano/ Pacific Whale Foundation)
Μια από τις εικόνες των δύο αρσενικών μεγάπτερων φαλαινών

Πολύ σημαντική ανακάλυψη για τον κόσμο αυτού του είδους φαλαινών

Η μεγάπτερη φάλαινα ή καμπούρα φάλαινα είναι ένα είδος φάλαινας με μπαλαίνες. Είναι ένα κητώδες θηλαστικό μεγάλου μεγέθους. Οι ενήλικες φτάνουν συνήθως τα 13 με 14 μέτρα σε μήκος και ζυγίζουν κατά μέσο όρο 25 τόνους. Η μεγάπτερη πραγματοποιεί εντυπωσιακά άλματα έξω από το νερό, διαθέτει μακριά στηθικά πτερύγια και το τραγούδι της είναι πολύ επιμελημένη. Ζει στους ωκεανούς και τις θάλασσες ολόκληρου του κόσμου και αποτελεί στόχο των τουριστικού χαρακτήρα αποστολών παρατήρησης φαλαινών.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες παρατηρούν στενά τις μεγάπτερες φάλαινες δεν είχαν καταφέρει μέχρι σήμερα να αποκτήσουν πολλά στοιχεία για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά και ζωή και δεν είχε επίσης γίνει εφικτό να καταγραφεί οπτικά μια σεξουαλική συνεύρεση μεγάπτερων φαλαινών.

Δύο φωτογράφοι άγριας ζωής οι Λάιλι Κράνιστεφλντ και Μπράντι Ρομάνο πήγαν με ένα σκάφος σε μια περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης όπου συγκεντρώνονται μεγάπτερες φάλαινες με την ελπίδα να εντοπίσουν κάποιες και να τραβήξουν φωτογραφίες.

Στάθηκαν τυχεροί αφού όχι μόνο εντόπισαν μεγάπτερες φάλαινες αλλά όπως διαπιστώθηκε μετά την μελέτη των εικόνων κατέγραψαν για πρώτη φορά μια σεξουαλική συνεύρεση μεγάπτερων φαλαινών. Όμως η έτσι και αλλιώς πολύ σημαντική καταγραφή έγινε ακόμη πιο σημαντική όταν διαπιστώθηκε ότι το ζευγάρι αποτελούνταν από δύο αρσενικά φαινόμενο που φυσικά επίσης είναι πρωτοφανές στον κόσμο των μεγάπτερων φαλαινών. Σεξουαλικές συνευρέσεις μεταξύ αρσενικών έχουν καταγραφεί σε διάφορα είδη ζώων όπως σε δελφίνια, σε χιμπατζήδες μπονόμπο, σε μακάκους, σε λιοντάρια, σε καμηλοπαρδάλεις, σε βίσωνες, σε αντιλόπες και σε κάποια είδη πτηνών.

Από τις εικόνες διαπιστώθηκε ότι η μια από τις δύο μεγάπτερες φάλαινες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και δεν έμοιαζε να έχει πολλές δυνάμεις και οι ειδικοί εικάζουν ότι για αυτό τον λόγο δεν κατάφερε να αποφύγει την ερωτική προσέγγιση του άλλου αρσενικού.

Η μια από τις δύο φάλαινες εκείνη που έκανε την σεξουαλική προσέγγιση είχε διαφορετική απόχρωση από αυτή που έχουν οι μεγάπτερες φάλαινες γεγονός που ώθησε αρχικά τους δύο φωτογράφους να την προσέξουν και να αποφασίσουν να καταγράψουν εικόνες της καταγράφοντας τελικά και την ερωτική συνεύρεση.

Naftemporiki.gr