Skip to main content

Το νεότερο αεροπλανοφόρο της Κίνας βγαίνει στη θάλασσα για πρώτη φορά

EPA/HOTLI SIMANJUNTAK HANDOUT

Το τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας ξεκινά τις παρθενικές θαλάσσιες δοκιμές

Το νεότερο, μεγαλύτερο και πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το Fujian, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την ένταξή του στον μεγαλύτερο ναυτικό στόλο του κόσμου την Τετάρτη, καθώς ξεκίνησε από τη Σαγκάη για τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές του.

Η ναυτική αξιολόγηση αναμένεται να λάβει χώρα στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, περίπου 130 χιλιόμετρα (80 μίλια) από το ναυπηγείο Jiangnan όπου το αεροπλανοφόρο κατασκευάζεται για περισσότερα από έξι χρόνια, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ναυτικής Ασφάλειας της Σαγκάης.

«Οι θαλάσσιες δοκιμές θα δοκιμάσουν κυρίως την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των συστημάτων πρόωσης και των ηλεκτρικών συστημάτων του αεροπλανοφόρου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua την Τετάρτη.

Το πολεμικό πλοίο καθελκύστηκε το 2022 και έχει «ολοκληρώσει τις δοκιμές πρόσδεσης, τις εργασίες εξοπλισμού και τις προσαρμογές του εξοπλισμού» που εργάζονται μέχρι τις τελευταίες θαλάσσιες δοκιμές, ανέφερε το Xinhua.

Το Fujian

Με εκτόπισμα 80.000 μετρικών τόνων, το Fujian επισκιάζει τα δύο ενεργά αεροπλανοφόρα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Ναυτικού (PLAN), το Shandong 66.000 τόνων και το Liaoning 60.000 τόνων.

Μόνο το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτει μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα από το Fujian.

Τα χαρακτηριστικά

Το βασικό χαρακτηριστικό του Fujian είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό σύστημα καταπέλτη που θα του επιτρέψει να εκτοξεύει μεγαλύτερα και βαρύτερα αεροσκάφη από τα Shandong και Liaoning, τα οποία χρησιμοποιούν μια μέθοδο εκτόξευσης τύπου άλματος με σκι.

Οι αναλυτές λένε ότι η ικανότητα του Fujian να εκτοξεύει μεγαλύτερα πολεμικά αεροσκάφη που μεταφέρουν μεγαλύτερα φορτία πυρομαχικών σε μεγαλύτερες αποστάσεις θα δώσει στο αεροπλανοφόρο μεγαλύτερη εμβέλεια μάχης από τα προηγούμενα στον κινεζικό στόλο, παρέχοντας στην PLAN τις λεγόμενες «blue-water» ικανότητες.

Σύγκριση με αερομεταφορείς των ΗΠΑ

Το σύστημα ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη φέρνει το Fujian στο ίδιο επίπεδο με το νεότερο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το USS Gerald R Ford, το μοναδικό ενεργό αεροπλανοφόρο στον κόσμο με σύστημα ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη.

Τα 10 παλαιότερα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, της κλάσης Nimitz, βασίζονται σε ατμοκίνητους καταπέλτες για την εκτόξευση αεροσκαφών.

Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα τροφοδοτούνται με πυρηνική ενέργεια, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να παραμένουν στη θάλασσα για όσο διάστημα διαρκούν οι προμήθειες του πληρώματος, ενώ το Fujian τροφοδοτείται με συμβατικά καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει είτε να κάνει μια επίσκεψη σε λιμάνι είτε να το συναντήσει ένα δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα για ανεφοδιασμό.

Όσον αφορά το πλεονέκτημα μεγέθους του αμερικανικού ναυτικού έναντι του Fujian, το Ford εκτοπίζει 100.000 τόνους και τα 10 πλοία κλάσης Nimitz 87.000 μετρικούς τόνους. Τα μεγαλύτερα αμερικανικά πλοία μπορούν να αναλάβουν περισσότερα αεροσκάφη, περίπου 75 σε σύγκριση με ένα αναμενόμενο συμπλήρωμα 60 αεροσκαφών στο Fujian, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Οι αναλυτές σημείωσαν επίσης ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα διαθέτουν περισσότερους καταπέλτες, μεγαλύτερο αεροδιάδρομο και περισσότερους ανελκυστήρες που επιτρέπουν την ταχύτερη ανάπτυξη των αεροσκαφών από το κατάστρωμα του υπόστεγου που βρίσκεται από κάτω.

Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα «παραμένουν σε ένα δικό τους κλιμάκιο», δήλωσε ο Μπράντφορντ.

Συνολικά, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι θαλάσσιες δοκιμές του Fujian θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ η θέση του σε λειτουργία είναι πιθανό να γίνει το επόμενο έτος ή το 2026. Μια ιστορία στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Άμυνας τον Ιανουάριο σημείωνε ότι το Liaoning υποβλήθηκε σε 10 θαλάσσιες δοκιμές και το Shandong σε εννέα πριν τεθεί σε υπηρεσία.

Σύμβολο της μεγαλύτερης πλέον ναυτικής δύναμης στον κόσμο

Όταν ενταχθεί στον στόλο της PLAN, το Fujian θα γίνει το σύμβολο της μεγαλύτερης πλέον ναυτικής δύναμης στον κόσμο, με περισσότερα από 340 πολεμικά πλοία και συνεχίζει να μετράει, καθώς τα κινεζικά ναυπηγεία παράγουν νέα πολεμικά πλοία με φρενήρη ρυθμό.

«Θα είναι το πιο ορατό σύμβολο της αυξανόμενης ναυτικής ισχύος της Κίνας», δήλωσε ο Brian Hart, συνεργάτης του China Power Project στο CSIS.