Skip to main content

Για πρώτη φορά καταγράφεται νεογέννητος λευκός καρχαρίας στους ωκεανούς (βίντεο)

Εικόνα του λευκού καρχαρία βρέφους όπως καταγράφηκε από το drone. πηγή φωτό (You Tube)

Ιστορικές εικόνες του μεγαλύτερου θηρευτή του θαλάσσιου κόσμου

Ο λευκός καρχαρίας είναι το μεγαλύτερο είδος καρχαρία και ζει σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων (αν και κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για μήκος μεγαλύτερο των 8 μέτρων) ενώ το βάρος του κυμαίνεται από δύο ως τρεις τόνους.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Environmental Biology of Fishes» ερευνητές στην Καλιφόρνια παρουσιάζουν τον εντοπισμό ενός νεογέννητου λευκού καρχαρία και την καταγραφή για εικόνων από ένα drone. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται εικόνες ενός λευκού καρχαρία βρέφους στο φυσικό του περιβάλλον.

Η ερευνητική ομάδα που ασχολείται με την παρακολούθηση των καρχαριών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποεί drones για την καταγραφή εικόνων σε διάφορα σημεία των ωκεανών και σε μια τέτοια παρατήρηση στη θαλάσσια περιοχή της Σάντα Μπάρμπαρα στη Καλιφόρνια καταγράφηκαν εικόνες από ένα νεογέννητο λευκό καρχαρία που είχε μάλιστα λευκή απόχρωση σε όλο του το σώμα ενώ συνήθως οι λαυκοί καρχαρίες έχουν πιο έντονο λευκή απόχρωση στο κάτω μέρος του σώματος τους και γκρι απόχρωση στο επάνω μέρος.

«Μεγεθύναμε τις εικόνες, τις βάλαμε σε αργή κίνηση και συνειδητοποιήσαμε ότι το λευκό στρώμα απορρίπτεται από το σώμα καθώς κολυμπούσε. Πιστεύω ότι ήταν ένας νεογέννητος λευκός καρχαρίας που έριξε το εμβρυϊκό του στρώμα» αναφέρουν οι ερευνητές.Η επιστημονική κοινότητα χαραίτησε την ανακάλυψη και κυρίως την καταγραφή εικόνων ως πολύ σημαντική για τη συλλογή νέων στοιχείων για τους λευκούς καρχαρίες όσον αφορά την εξέλιξη τους.

Naftemporiki.gr