Skip to main content

Ευθ. Λέκκας: Οι επιστήμονες σε επαγρύπνηση λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Ισλανδία

REUTERS/Marko Djurica

Υπόγειος ποταμός μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων και βάθους μόλις 800 μέτρων από την επιφάνεια της γης.

«Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οι αρχές της Ισλανδίας επαγρυπνούν για την πιθανότητα εκδήλωσης ηφαιστειακής έκρηξης στην χώρα καθώς οι μετρήσεις δείχνουν συνεχή εδαφική ανύψωση στα σημεία δραστηριότητας» αναφέρει ο καθηγητής και Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, Δρ. Ευθύμης Λέκκας
σχετικά με την έντονη σεισμικότητα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη ΝΔ Ισλανδία και ανάγκασε σε προληπτική εκκένωση τους 4000 κατοίκους της πόλης Γκρίνταβι..

Οι εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις που εκδηλώνονται καθημερινά στην περιοχή είναι αποτέλεσμα υπόγειου ποταμού μάγματος  του ηφαιστειακού συστήματος Φαγκραντάλσφιαλ, μήκους 15 χιλιομέτρων και βάθους μόλις 800 μέτρων από την επιφάνεια της γης.

«Η Ισλανδία είναι ένα ηφαιστειογενές νησί στη Μεσωκεάνια ράχη που ορίζει τα όρια μεταξύ της Ευρασιατικής και της Βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας, οι οποίες αποκλίνουν μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας μάγμα στο φλοιό της γης» εξηγεί ο κ. Λέκκας ενώ υπενθυμίζει  την έκρηξη του Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010, που προκάλεσε καταστροφές, αλλά και την διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών της Ευρώπης για ημέρες.

Τα ηφαίστεια της Ευρώπης ξύπνησαν: Συναγερμός για Αίτνα στην Ιταλία και Fagradalsfjall στην Ισλανδία