Skip to main content

G7 – Ε.Ε.: Προς απαγόρευση της επανεκκίνησης ρωσικών αγωγών αερίου

Reuters/ DAVID W CERNY

Η απόφαση πρόκειται να οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες της G7 σε σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα, σύμφωνα με τους FT.

Να αποτρέψουν την επανέναρξη εξαγωγών φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία -όπου η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες πέρυσι- σχεδιάζουν η G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η απόφαση πρόκειται να οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες της G7 σε σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τους FT.

Υπενθυμίζεται από τις 19 έως τις 21 Μαΐου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Στο επίκεντρο της συνόδου αναμένεται να βρεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στη Χιροσίμα μέσα στην εβδομάδα για τη σύνοδο κορυφής της G7, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες της G7 προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και καθώς εμφανίζονται διαφωνίες σχετικά με την προσέγγισή τους στην αυξανόμενη διεκδικητικότητα της Κίνας.

«Σήμερα, η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής, έχοντας βιώσει την πανδημία COVID-19 και έχοντας να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία έχει κλονίσει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, προσθέτοντας ότι τα κράτη της G7 θα «απορρίψουν σθεναρά κάθε προσπάθεια να αλλάξει το status quo μονομερώς με τη βία».

Διαβάστε επίσης:

G7: Παρουσία Μπάιντεν η Σύνοδος, επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος