Skip to main content

G7: Παρουσία Μπάιντεν η Σύνοδος, επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Τυχόν απουσία θα αποτελούσε πλήγμα για τη Σύνοδο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στη Χιροσίμα μέσα στην εβδομάδα για τη σύνοδο κορυφής της G7, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αν και ο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι θα μπορούσε να χάσει τη σύνοδο κορυφής ή να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου ότι ο Μπάιντεν σχεδιάζει να ταξιδέψει την Τετάρτη στη Χιροσίμα, όπου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να έχει την πρώτη θέση στην  ατζέντα. Η Σύνοδος διεξάγεται 19-21 Μαΐου.

Ο Μπάιντεν είχε αφήσει να εννοηθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην Ουάσινγκτον εάν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος τραβούσαν σε μάκρος, αλλά η Ζαν-Πιέρ τόνισε επανειλημμένα ότι, προς το παρόν, ο Αμερικανός ηγέτης αναμένει να ταξιδέψει.

Η Ζαν-Πιερ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν και οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν «μια σειρά από τα πιο πιεστικά παγκόσμια ζητήματα», συμπεριλαμβανομένης της «ακλόνητης υποστήριξης της G7 προς την Ουκρανία», της επισιτιστικής ασφάλειας, της κλιματικής κρίσης και της εξασφάλισης μιας «χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης».

Μια απουσία, ή έστω παρουσία μέσω τηλεδιάσκεψης, του Αμερικανού ηγέτη θα επέφερε πλήγμα στην ετήσια συνάντηση, όπου η φυσική παρουσία του Μπάιντεν αναμενόταν να συμβάλει στην τόνωση των διαπροσωπικών συζητήσεων που συνήθως συμβάλλουν στη διαμόρφωση συναίνεσης στις συναντήσεις της G7 για αμφιλεγόμενα θέματα.

Φέτος, αυτού του είδους οι συζητήσεις αναμενόταν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς οι ηγέτες της G7 προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και καθώς εμφανίζονται διαφωνίες σχετικά με την προσέγγισή τους στην αυξανόμενη διεκδικητικότητα της Κίνας.

«Σήμερα, η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής, έχοντας βιώσει την πανδημία COVID-19 και έχοντας να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία έχει κλονίσει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, προσθέτοντας ότι τα κράτη της G7 θα «απορρίψουν σθεναρά κάθε προσπάθεια να αλλάξει το status quo μονομερώς με τη βία».

Η σύνοδος κορυφής της G7 -στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν επίσης το θέμα των πυρηνικών όπλων και τον -πυρηνικό- αφοπλισμό, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τον οικονομικό εξαναγκασμό και την παγκόσμια υγεία.

naftemporiki.gr