Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Παρασκευή και Σάββατο στην COP28- Οι ελληνικές θέσεις στη σύνοδο για το κλίμα

REUTERS/Amr Alfiky

Ο βασικός στόχος της Ελλάδας

Στη σύνοδο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Παγκόσμια Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι, από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

Στη σύνοδο θα εκπροσωπήσουν επίσης την Ελλάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας,  Κώστας Φραγκογιάννης και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η Ελλάδα προσέρχεται στην COP28 με την ανάγκη δέσμευσης για φιλόδοξες δράσεις μείωσης εκπομπών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή πριν και μετά το 2030, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι ελληνικές θέσεις

  • Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να ενισχυθούν οι προσπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο, για μία κλιματικά ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρατεί την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Στις προσπάθειες αυτές, λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά ευρήματα, βάσει των οποίων δραστικές και άμεσες μειώσεις εκπομπών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή δράσεων για την προσαρμογή στην (αναπόφευκτη) κλιματική αλλαγή σ’ αυτή τη δεκαετία, θα μειώσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους και στα οικοσυστήματα.

  • Επίσης, είναι σημαντικό ο ενεργειακός τομέας να δει δραστική μείωση της συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων αρκετά πριν το 2050 και οι εκπομπές να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο το 2025.
  • Επιπρόσθετα, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις (100 δισ. δολάρια ετησίως) προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για δράσεις αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να εστιάζονται σε εκείνες τις χώρες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα στις μικρές νησιωτικές χώρες και στις λιγότερο αναπτυγμένες. Και αυτό, προκειμένου να αναπτύξουν οικονομίες κλιματικά ανθεκτικές και να μπορέσουν να αποτρέψουν, να μειώσουν και να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
  • Εξίσου σημαντικό είναι οι διατιθέμενοι πόροι να αξιοποιούνται πράγματι σε δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση ή την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται η διασφάλιση της περιβαλλοντικής ακεραιότητας των χρηματοδοτούμενων δράσεων και επομένως διαφάνεια και λογοδοσία για να υπάρχει εμπιστοσύνη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων.
  • Ο ρόλος της ιδιωτικής χρηματοδότησης είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να ενισχυθεί, μέσω και της διευκόλυνσης της δανειοδότησης των πιο φτωχών και ευάλωτων χωρών από μεγάλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με ευνοϊκούς όρους.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη σύνοδο την Παρασκευή και το Σάββατο, 1 και 2 Δεκεμβρίου.

Την Παρασκευή, στις 11:30 ώρα Ελλάδας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua.  Την ίδια μέρα, θα συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις στο Ελληνικό Περίπτερο.

  1. Στις 12:30 μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα Τζον Κέρι, θα παρουσιάσει το Συνέδριο «Our Ocean Conference», τη διοργάνωση του οποίου για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας. Το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα, επικεντρώνεται στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη και των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.
  2. Στη δεύτερη εκδήλωση, στις 14:30, ο κ. Μητσοτάκης , μαζί με τον πρόεδρο της COP28 και Ειδικό Απεσταλμένο για την Κλιματική Αλλαγή των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, θα τιμήσουν με την παρουσία τους την ειδική εκδήλωση για την αποκάλυψη του επόμενου νησιού που θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία των GR-Eco Islands, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

Το πρωί του Σαββάτου θα μιλήσει στην ολομέλεια της συνόδου.

Οι δράσεις του υπ. Περιβάλλοντος

Στο Ελληνικό περίπτερο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προγραμματίσει περισσότερα από 30 side events, όπου θα αναπτυχθεί όλο το εύρος της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και εταιρείες και θα προβάλλονται και μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της ελληνικής συμμετοχής (www.greeceincop.gr), στην οποία υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες  για τις θεματικές των εκδηλώσεων και τους συμμετέχοντες.

Διαβάστε ακόμα:

Ντουμπάι: Ξεκίνησε η COP28, με προσδοκίες αλλά και αντιδράσεις