Skip to main content

«Disaster Theories»: Χρυσό διεθνές βραβείο για την ελληνική σειρά ντοκιμαντέρ

Έχει λάβει σημαντικές υποψηφιότητες και σε διεθνή φεστιβάλ, σε Ιταλία, Δανία και Αλγερία

Το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και το Χρυσό βραβείο, στο πλαίσιο του «Handle Climate Change Film Festival», στις 28 Οκτωβρίου 2023 στην Κίνα, συγκέντρωσε η ελληνική σειρά ντοκιμαντέρ «Disaster Theories», θέτοντας στο επίκεντρο συζητήσεις κορυφαίων επιστημόνων για τις φυσικές καταστροφές και τον αγώνα επιβίωσης του ανθρώπου με τα νέα κλιματικά δεδομένα.

Ενδεικτικά, το 3o αποκαλυπτικό επεισόδιο με τίτλο «Ο πλανήτης φλέγεται» πήρε μέρος στον διαγωνισμό και βραβεύτηκε ανάμεσα σε 987 ταινίες από 103 χώρες.

O Υvo de Boer, πρώην εκτελεστικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), παρευρέθηκε στο φεστιβάλ, σχολιάζοντας με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση πόσο βαθιά τον επηρέασαν όσα προβάλλει το επεισόδιο «Disaster Theories – Ο πλανήτης φλέγεται».

Η σειρά έχει ήδη λάβει σημαντικές υποψηφιότητες σε διεθνή φεστιβάλ στην Ιταλία, τη Δανία και την Αλγερία, ενώ το 1ο επεισόδιο με τίτλο «Από τα έγκατα της Γης» απέσπασε τον Αύγουστο το 3ο Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Η βιαιότητα των φυσικών φαινομένων που έπληξαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα παρουσιάζεται μέσα από επιστημονικές αναλύσεις και μελέτες κορυφαίων Ελλήνων ερευνητών. Σεισμοί, τσουνάμι, κυκλώνες, αιφνίδιες πλημμύρες, πυρκαγιές είναι οι βάναυσες καταστάσεις που ο κόσμος έρχεται να αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την καταστροφή, την απώλεια με αγωνία για το επόμενο φαινόμενο που θα σαρώσει ό,τι έμεινε πίσω.

Στη σειρά «Disaster Theories» οι αναλυτές παρουσιάζουν τα σενάρια για την επόμενη μέρα και υπογραμμίζουν την ανάγκη προετοιμασίας της πολιτείας για τη νέα πραγματικότητα, μια πραγματικότητα με όλο και συχνότερα ακραία φαινόμενα, εν μέσω της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής.

Στη σειρά ντοκιμαντέρ «Disaster Theories» η φύση φέρνει στο στόχαστρο τα καταστροφικά φαινόμενα, την ανθρώπινη ευθύνη, αλλά και τη συλλογική προσπάθεια για μια αποτελεσματική προστασία της κοινωνίας.

Συντελεστές

Αφήγηση: Βασίλης Μπισμπίκης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τζέτζας

Σενάριο-έρευνα: Έμυ Δημητρακοπούλου

Επιστημονική σύμβουλος: Νίκη Ευελπίδου

Εκτέλεση Παραγωγής: Antenna Studios.