Skip to main content

Βρετανία: Ακτιβιστές κάλυψαν με μαύρο πανί την έπαυλη του Σούνακ

Greenpeace/Handout via REUTERS

Χρησιμοποίησαν σκάλες και σχοινιά αναρρίχησης για να αποκτήσουν πρόσβαση στην οροφή,

Με μαύρο πανί τύλιξαν τέσσερις ακτιβιστές για το κλίμα την ιδιωτική έπαυλη του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στην Βόρεια Αγγλία. Το περιστατικό συνέβη σήμερα Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του να «μεγιστοποιήσει» τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Θάλασσα και οι ακτιβιστές συνελήφθησαν.

Οι διαδηλωτές, από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, κατάφεραν να ανέβουν στην έπαυλη του αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος στην εκλογική του περιφέρεια του Ρίτσμοντ στο βόρειο Γιόρκσαϊρ, νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Greenpeace/Handout via REUTERS

Χρησιμοποίησαν σκάλες και σχοινιά αναρρίχησης για να αποκτήσουν πρόσβαση στην οροφή, όπου ξετύλιξαν 200 τετραγωνικά μέτρα «μαύρου από πετρέλαιο υφάσματος» που κάλυπτε μέρος της έπαυλης, ανέφερε η Greenpeace σε ανακοίνωσή της. Τα μέλη της ομάδας ξεδίπλωσαν επίσης ένα πανό στο γκαζόν που έγραφε: «Rishi Sunak – Κέρδη από το πετρέλαιο ή το μέλλον μας;».

Πέρασαν συνολικά πέντε ώρες στην ταράτσα του σπιτιού του Sunak, το οποίο ήταν ακατοίκητο εκείνη τη στιγμή, πριν κατέβουν μετά από συζητήσεις με την αστυνομία, σύμφωνα με μεταγενέστερη δήλωση της Greenpeace.

Η διαμαρτυρία ήταν απάντηση στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης, που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα, για την έκδοση εκατοντάδων αδειών για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Τα σχέδια του Σούνακ

Ο Sunak δήλωσε ότι ελπίζει ότι το έργο θα παρέχει στο Ηνωμένο Βασίλειο ενέργεια εγχώριας προέλευσης, ενώ θα μεταβεί σε μια οικονομία καθαρού μηδενικού κόστους έως το 2050. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την κατασκευή δύο νέων χώρων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, που θα ολοκληρωθούν έως το 2030.

Το γραφείο του δήλωσε ότι οι πρώτες 100 άδειες γεώτρησης αναμένεται να εγκριθούν το φθινόπωρο, «ξεκλειδώνοντας ζωτικά αποθέματα που μπορούν να τεθούν σε λειτουργία γρηγορότερα».

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επεκτείνει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων έρχεται παρά τις προειδοποιήσεις οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ότι οι ηγέτες πρέπει να σταματήσουν τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα εάν θέλουν να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Έρχεται επίσης κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού που είδε ακραία κύματα καύσωνα να σαρώνουν τη νότια Ευρώπη, τμήματα των ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ασία, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έγιναν σημαντικά πιο πιθανά από την ανθρωπογενή κλιματική κρίση.

Πηγή: CNN