Skip to main content

Με crowdfunding ναυπηγείται το πρώτο «κατακόρυφο πλωτό εργαστήριο»

Έτοιμο να περάσει από την (επιστημονική) φαντασία στη φάση της υλοποίησης και της κατασκευή του είναι το πρώτο «κατακόρυφο πλωτό εργαστήριο», το SeaOrbiter, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση εκστρατείας για τη συγκέντρωση πόρων στο διαδίκτυο.

Το φουτουριστικό σκάφος, μια πραγματική πλωτή πολιτεία, είναι αποκύημα της φαντασίας του γάλλου αρχιτέκτονα Ζακ Ρουζερί, ο οποίος το ανέπτυσσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Παρότι πολλοί αμφισβητούσαν ότι θα μπορούσε να γίνει το πρώτο κατακόρυφο σκάφος στον κόσμο, μελέτες έδειξαν ότι το έργο είναι τεχνικά εφικτό.

Ο Ρουζερί εξασφάλισε τη στήριξη κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Rolex και της DCNS, εκ των κυρίαρχων ομίλων ναυπηγείων στην Ευρώπη. Ο εμπνευστής του σκάφους στράφηκε στο Ίντερνετ για να συγκεντρώσει 325.000 ευρώ, όσο υπολόγισε ότι θα στοιχίσει η κατασκευή του «Ματιού του SeaOrbiter». Έτσι ονομάζεται η – ύψους 18 μέτρων – κορυφή του, η οποία θα λειτουργεί ως πύργος ελέγχου, ενώ εκεί θα τοποθετηθούν και όλα τα συστήματα επικοινωνίας.

Η εκστρατεία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς ολοκληρώθηκε με τη συγκέντρωση 344.660 ευρώ για την κατασκευή του «Ματιού», του πρώτου τμήματος του SeaOrbiter, που θα αρχίσει την ερχόμενη άνοιξη.

Το πλωτό εργαστήριο θα έχει ύψος 51 μέτρων, όμως προκειμένου να διασφαλιστεί η ευστάθειά του, πάνω από το 50% του σκάφους θα βρίσκεται κάτω από το νερό. Στο τμήμα αυτό θα υπάρχει μια υποβρύχια αποβάθρα για δύτες καθώς και ένα παρατηρητήριο, απ’ όπου το πλήρωμα θα μπορεί να παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει στο βυθό και έχει επιστημονικό ενδιαφέρον.

Το SeaOrbiter, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει 18-22 άτομα, θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες με ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτριες και γεννήτριες μετατροπής της κυματικής ενέργειας σε ρεύμα. Θα πραγματοποιεί μελέτες σε βάθος έως και 6.000 μέτρων με την αποστολή του να συνοψίζεται σε πέντε λέξεις-πυλώνες: εξερεύνηση, κατανόηση, λύσεις, αφύπνιση, εκπαίδευση.