Skip to main content

Μαλαισία: Παύση της επέκτασης φυτειών φοινικέλαιου

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ανακοίνωση ότι δεν θα επιτρέψει πλέον την επέκταση των φυτειών φοινικέλαιου στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Τερέζα Κοκ. Η Κοκ πρόσθεσε ότι η δασική κάλυψη της Μαλαισίας είναι πάνω από 50% και η κυβέρνηση δεσμεύεται να τη διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τουλάχιστον το 50% της γης ως δασική κάλυψη, και έτσι δεν θα επιτρέψουμε καμία επέκταση αυτών των φυτειών φοινικέλαιου», δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία της σε σύνοδο κορυφής επιχειρηματικών ενώσεων σε συνεδριακό κέντρο της Κουάλα Λουμπούρ.

«Η κατάσταση είναι ότι σήμερα υπάρχει υπερβολική προσφορά και προμήθεια φοινικέλαιου, τόσο εδώ, όσο και στην Ινδονησία. Μακροπρόθεσμα, θα αφήσουμε τις εταιρείες φοινικέλαιου να αποφασίσουν εάν θέλουν να διατηρήσουν τη γη τους ως φυτείες φοινικέλαιου ή άλλων καλλιεργειών», πρόσθεσε.

Αρκετές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να μεταβαίνουν από την παραγωγή φοινικέλαιου στην καλλιέργεια καρύδας.

Το υπουργείο στοχεύει επίσης όλοι οι υφιστάμενοι έμποροι φοινικέλαιου να επιτύχουν 100% στη σχετική κρατική πιστοποίηση βιώσιμης παραγωγής φοινικέλαιου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους. Αυτό θα είναι δύσκολο καθώς μόλις το 20% είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στο σύστημα και απαιτείται η κατάρτιση και ενημέρωση πολλών αγροτών και εμπόρων.

Σύμφωνα με τη WWF, οι φυτείες φοινικέλαιου συνδέεται με την καταστροφή πολύτιμων τροπικών δασών. Η αποψίλωση των τροπικών δασών απειλεί την πλούσια βιοποικιλότητα σε αυτά τα οικοσυστήματα, με πολυάριθμα είδη, όπως οι ουρακοτάγκοι, να απειλούνται με εξαφάνιση. Ενδεικτικά, το 1990 υπήρχαν περίπου 315.000 ουρακοτάγκοι στην άγρια φύση, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι απομένουν λιγότεροι από 50.000, με την αποψίλωση να αποτελεί κύριο παράγοντα της μείωσης του πληθυσμού.