Skip to main content

Ρίτα Πικρού-Μωραϊτάκη: Ευρωβουλή και περιβάλλον

Τον ρόλο της πανευρωπαϊκής φορολόγησης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, όπως και τη σημασία συγκομιδής και επεξεργασίας αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, επισημαίνει μεταξύ άλλων η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελευθερία (Ρίτα) Πικρού Μωραϊτάκη, απαντώντας σε ερωτήματα που τέθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού προς τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές.

1. Το Ευρωκοινοβούλιο και Το Περιβάλλον:

(α) Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Ευρωκοινοβουλίου κατά την πρόσφατη πενταετία;

            Από τις σημαντικότερες επιτυχίες του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί η αποτελεσματικότερη συγκομιδή και επεξεργασία αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πιο άμεση και αποδοτική συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος από τις επικίνδυνες ουσίες που εμπεριέχονται σε αυτές τις συσκευές. Οι παραπάνω ενέργειες ωφελούν τόσο την περαιτέρω ανάπτυξη περιβαλλοντικής κουλτούρας στους καταναλωτές, ενώ παρουσιάζουν και οικονομικά οφέλη.

(β) Και ποια η μεγαλύτερη αποτυχία είτε λόγω λανθασμένης απόφασης είτε λόγω απραξίας;

            Κατά την ευρωπαϊκή οδηγία του 2009 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ορίστηκαν για κάθε μέλος της Ε.Ε. οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό μείγμα έως το 2020. Η συγκεκριμένη οδηγία έδωσε νέα ώθηση στις Α.Π.Ε., ενώ αφέθηκε στις εθνικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν τον τρόπο επίτευξης των παραπάνω στόχων. Δεδομένου του μεγάλου επενδυτικού ανταγωνισμού καθώς και των ιδιαιτεροτήτων ορισμένων πράσινων τεχνολογιών (υψηλό κόστος εγκαταστάσεων-λειτουργίας), παράλειψη αποτελεί το γεγονός ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια πιο ευρω-κεντρική νόρμα του είδους και του επιπέδου στήριξης των Α.Π.Ε.

(γ) Υπάρχει τομέας της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής στην οποίαν πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε ουσιαστικά, εάν εκλεγείτε στο Ευρωκοινοβούλιο;

Είναι γεγονός πως ζητήματα ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής αποτελούν πρωτεύουσας σημασίας. Η πολυπλοκότητα, η μεγάλη εξειδίκευση και οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν κάνουν επιτακτική την ανάγκη για άμεση και έγκυρη πληροφόρηση των βουλευτών, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν κάποια οδηγία. Η διαβούλευση και η γνωμοδότηση εξειδικευμένων φορέων πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελεί ζωτικής σημασίας για την αποφυγή στρεβλώσεων. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εκλεγμένων βουλευτών δεν διεκδικούν την αυθεντία στο σύνολο των περιβαλλοντικών ζητημάτων, η συνεχής και απρόσκοπτη ροή πληροφοριών με αρμόδιους φορείς, καθώς και η θεσμοθέτηση τους σε περίπτωση που δεν υπάρχουν είναι επιτακτική. Κινήσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελούν και την πιο ουσιαστική συνεισφορά.

2. Πολιτικές για την Κλιματική Αλλαγή:

Η συνεχής μείωση των εκπομπών ουσιών και ειδικά αυτών που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας. Για την Ελλάδα δε, αυτή η μείωση παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα λόγω της εξάρτισης της παραγωγής ενέργειας από μορφές με υψηλές εκπομπές (λιγνίτη κ.α.). Ήδη η ύπαρξη και λειτουργία χρηματιστηρίων άνθρακα, έχει συμβάλλει αρκετά στην εναρμόνιση της αγοράς στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα, ενώ δεν θα πρέπει να αμεληθεί και η συμβολή τους στην δημιουργία εταιρικής οικολογικής συνείδησης. Η πανευρωπαϊκή φορολόγηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί βασικό στόχο, χωρίς όμως να αμελούνται οι επιμέρους ιδιαιτερότητες ή ευαισθησίες που παρουσιάζουν στον ενεργειακό τομέα, τα κράτη μέλη.

3. Πολιτική για την Υπεραλίευση:

            Η ανάγκη για συντονισμένη και αποτελεσματική δράση στον συγκεκριμένο τομέα, αποτελεί πρωτεύουσας σημασίας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο. Η Διεθνή Διάσκεψη για την Παγκόσμια Αλιευτική Ικανότητα, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε ελληνικό έδαφος, υπερτόνισε την σημαντικότητα του προβλήματος, ενώ δόθηκε η ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό και την δέσμευση εκ νέου, των κρατών που συμμετείχαν, στον κοινό σκοπό. Η Ελλάδα, παραδοσιακά ναυτική δύναμη και με μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία, με την ευκαιρία της πρόσφατης ευρωπαϊκής προεδρίας μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Newsroom naftemporiki.gr