Skip to main content

Πώς οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην κυριαρχία του Τζένγκις Χαν

Οι κλιματικές συνθήκες και μεταβολές ανέκαθεν διαδραμάτιζαν κάποιο ρόλο στην άνθηση και στην πτώση πολιτισμών και η αυτοκρατορία του Τζένγκις Χαν στη Μογγολία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα νέας μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, η αυξημένη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τις ήπιες θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην κεντρική Ασία στις αρχές του 13ου αιώνα συνέβαλαν στην κυριαρχία του μογγόλου στρατηλάτη.

Ιστορικοί υπέθεταν εδώ και πολλά χρόνια ότι η επέκταση της αυτοκρατορίας είχε κάποια σχέση με το κλίμα, καθώς η ξηρασία οδήγησε τον Τζένγκις Χαν και τους άνδρες του να εγκαταλείψουν την βάση τους σε αναζήτηση καλύτερης γης.

Η νέα έρευνα ωστόσο έδειξε ότι το τοπικό κλίμα μόνο ξηρό δεν ήταν, καθώς όταν άρχισε η αιματηρή εκστρατεία, ήταν το υγρότερο των τελευταίων 1.100 χρόνων.

Αναλύοντας δακτυλίους δέντρων από τους τελευταίους 11 αιώνες, οι ερευνητές είδαν ότι ο Τζένγκις Χαν ανήλθε στην εξουσία σε εποχές ξηρασίας και κατόρθωσε να επεκτείνει την αυτοκρατορία του στην Ασία εκμεταλλευόμενος μια ασυνήθιστη περίοδο καλοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, της ανόδου του προηγήθηκε μια περίοδος σφοδρής ξηρασίας, μεταξύ 1180 και 1190, ενώ από το 1211 έως το 1225, καθώς καταλάμβανε όλο και περισσότερα εδάφη, οι συνθήκες ήταν βροχερές και οι θερμοκρασίες ήπιες.

«Η μετάβαση από την ακραία ξηρασία στην ακραία υγρασία εκείνη την εποχή δείχνει ότι το κλίμα έπαιζε ρόλο στα ανθρώπινα συμβάντα», εξηγεί σε γραπτή ανακοίνωση η Έιμι Χέσλ, ειδικός στην ανάλυση δακτυλίων από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια.

«Δεν ήταν ο μόνος παράγοντας, όμως σίγουρα δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε ένας χαρισματικός ηγέτης να βγει από το χάος, να φτιάξει ένα στρατό και να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του.»

Ο Τζένγκις Χαν γεννήθηκε γύρω στο 1160 μ.Χ., γιος του ηγέτη μιας από τις αυτόνομες φυλές της Μογγολίας. Ο ίδιος τις ενοποίησε, σφαγιάζοντας όμως όσους τόλμησαν να του αντισταθούν.

Μέχρι το θάνατό του, το 1227, είχε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία στην ιστορία, η οποία περιλάμβανε το μεγαλύτερο κομμάτι της σημερινής Ρωσίας, της Κίνας, της Κορέας, της Ινδίας, της Περσίας, της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Ευρώπης.